Piaţa bunurilor de larg consum a crescut a anul trecut cu 3,4%. Românii au preferat produsele mai scumpe – GfK

Piaţa bunurilor de larg consum (FMCG) a crescut anul trecut cu 3,4% comparativ cu 2015, românii având un apetit crescut pentru produsele mai scumpe, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare GFK.
Economica.net - mar, 18 apr. 2017, 08:39
Piaţa bunurilor de larg consum a crescut a anul trecut cu 3,4%. Românii au preferat produsele mai scumpe - GfK

‘Anul 2016 a fost încă un an bun pentru industria bunurilor de larg consum, atât din perspectiva retailerilor, cât şi a producătorilor. A fost al doilea an consecutiv când românii au avut un apetit crescut pentru produse mai scumpe şi pentru cheltuieli mai mari. Piaţa FMCG a crescut cu 3,4% în valoare faţă de 2015’, spun autorii studiului.

În spatele acestei creşteri stă atât o majorare cu 3% a volumelor cumpărate, cât şi fenomenul de uptrading (orientarea consumatorilor către produse superioare din punct de vedere al preţului).

‘Spre deosebire de anul trecut, uptrading-ul s-a regăsit atât în comerţul modern, cât şi în cel tradiţional. Acest fenomen a determinat la nivel naţional o creştere de un punct procentual a mărcilor premium, în defavoarea celorlalte categorii de preţ’, se mai precizează în studiu.

Românii cumpără mai rar bunuri de folosinţă curentă, dar cheltuiesc mai mult la un act de cumpărare. Reducerea frecvenţei cu care oamenii merg la cumpărături s-a remarcat exclusiv la categoriile de alimente proaspete, în vreme ce, pentru produsele de îngrijire a casei, frecvenţa de cumpărare a crescut.

Două treimi din cheltuieli merg spre alimente, mai relevă studiul.

‘În cadrul bunurilor de folosinţă curentă, categoriile de produse alimentare domină în continuare cheltuielile românilor şi cumulează 66%. Cel mai mare ritm de creştere l-au avut produsele de îngrijire a locuinţei, băuturile şi produsele de îngrijire personală. Totuşi, dacă luăm în considerare mărimea segmentelor de categorii, alimentele proaspete şi băuturile au fost cele care au contribuit cel mai mult la creşterea pieţei FMCG. Printre categoriile care au înregistrat creşteri în 2016 sunt: fructele de mare şi peştele, alimentele congelate, fructele exotice (avocado, rodii etc), cidrul, şampania etc’, au continuat autorii cercetării.

Comerţul modern acoperă 57% din piaţa totală de FMCG din România. Pe parcursul anului 2016, retailerii moderni au câştigat 2 puncte procentuale faţă de 2015. Formatele de tip supermarket şi discount au contribuit cel mai mult la creşterea comerţului modern, câştigând câte o jumătate de punct procentual fiecare.

Creşterea acestor formate provine din atragerea unui număr mai mare de cumpărători în magazine şi de o creştere a frecvenţei de cumpărare. Cu toate că au avut o evoluţie constantă pe parcursul anului 2016 în ceea ce priveşte cota de piaţă, hipermarketurile rămân în continuare cel mai important canal modern, cumulând la nivel naţional mai mult de un sfert dintre vânzările totale de FMCG pentru consum acasă.

În comparaţie cu alţi ani, în 2016, concentrarea retailerilor şi-a mai diminuat ritmul de creştere. Cota de piaţă a celor mai importanţi 10 retaileri s-a mărit doar cu 1 punct procentual (faţă de 3 puncte în 2015).

Printre cei mai activi retaileri din perspectiva creşterii cotei de piaţă se numără Lidl şi Profi. Comerţul tradiţional a avut o evoluţie negativă pe parcursul anului 2016, scăderea de 2 puncte procentuale fiind determinată de o reducere a frecvenţei cu care românii cumpără din formatele tradiţionale.

Pentru acest an, autorii studiului de aşteaptă la un ritm mai lent de creştere, spre deosebire de anii anteriori, în condiţiile în care anul 2017 va fi caracterizat de inflaţie, ca urmare a relaxării fiscale şi a tăierii TVA-ului în 2015 şi 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: Test RT-PCR pentru persoanele care vin din ţări din afara Uniunii Europene
Rafila: Test RT-PCR pentru persoanele care vin din ţări din afara Uniunii Europene
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări din afara ...
ONRC: Peste 10.300 de firme şi-au suspendat activitatea în primele zece luni ale anului
ONRC: Peste 10.300 de firme şi-au suspendat activitatea în primele zece luni ale anului
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a fost de 10.355 în primele zece luni din 2021, în creştere cu 15,34% ...
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută – industria lemnului
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută ...
Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă, regenerabilă, bazată pe o resursă internă, dar în mod paradoxal ...