Piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 1,7%, în T1. Prima scădere a volumului din 2015. Românii cumpără mai scump, dar mai puţin – GfK

Piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 1,7% în primul trimestru al anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă volumul a scăzut, pentru prima oară din 2015, cu 2,5%, conform GfK Consumer Confidence. Barometrul arată că încrederea românilor în viitor atinge în T1 2017 cele mai înalte cote de la începutul crizei. 
Economica.net - mar, 23 mai 2017, 10:29
Piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 1,7%, în T1. Prima scădere a volumului din 2015. Românii cumpără mai scump, dar mai puţin - GfK

Conform studiului, produsele alimentare proaspete, precum şi produsele de îngrijire personală, rămân la o valoare constantă.

Dintre categoriile mari de bunuri de larg consum, produsele alimentare proaspete şi produsele de îngrijire personală rămân constante în valoare. Cele care înregistrează creşteri sunt produsele alimentare ambalate (+3%), urmate de băuturi cu 2%. Campioane sunt produsele pentru îngrijirea locuinţei, care au crescut cu 7% în valoare, semn că românii acordă mai mare atenţie confortului de acasă.

Specialităţile de brânză, deserturile din lapte, batoanele de cereale, fructele uscate, cidrul, produsele de patiserie şi pizza congelate au continuat să se dezvolte şi să câştige tot mai multe gospodării din România. Categoriile de ‘răsfăţ’, cum ar fi îngheţata, biscuiţii dulci şi săraţi, gustările şi pralinele, au crescut şi ele, în principal prin intensificarea consumului.

Totodată, alimente de bază precum zahărul, făina, orezul, uleiul sau margarina continuă tendinţa de scădere, se mai spune în studiul efectuat de GfK.

‘În primul trimestru al anului 2017, comerţul modern a atins o cotă de piaţă de 62%, câştigând aproximativ 2 puncte procentuale în detrimentul comerţului tradiţional. Discounterii, supermarketurile şi magazinele moderne de proximitate au cea mai mare creştere a cotei de piaţă în valoare, primele două câştigând prin coşuri mai mari, în timp ce magazinele moderne de proximitate recrutează mai mulţi cumpărători. Hypermarket-urile sunt afectate de scăderea traficului şi au pierdut aproape un punct în valoare. Mărcile private au atins aproape aceeaşi cotă de piaţă ca în trimestrul întâi al anului anterior (~15%). Vânzările la promoţie au scăzut cu 0,7 puncte procentuale în primul trimestru din 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut’, mai spune studiul realizat de GfK.

Barometrul GfK Consumer Confidence arată că încrederea românilor în viitor atinge în T1 2017 cele mai înalte cote de la începutul crizei. Măsurile economice demarate în 2016 au continuat şi în primul trimestru din 2017, pensiile crescând cu 5%, impozitul pe venit fiind eliminat pentru pensiile de sub 2.000 lei, venitul minim mărindu-se cu 200 lei, iar TVA scăzând de la 20% la 19%.

În acelaşi timp, alimentele de bază, precum făina, zahărul, orezul, uleiul pentru gătit sau margarina au continuat tendinţa de scădere.

În primul trimestru al anului 2017, comerţul modern a atins o cotă de piaţă de 62%, câştigând aproximativ 2 % în detrimentul comerţului tradiţional. Discounterii, supermarketurile şi magazinele moderne de proximitate au cea mai mare creştere a cotei de piaţă în valoare, primele două câştigând prin coşuri mai mari, în timp ce magazinele moderne de proximitate recrutează mai mulţi cumpărători. Hypermarket-urile sunt afectate de scăderea traficului şi au pierdut aproape un punct în valoare.

Mărcile private au atins aproape aceeaşi cotă de piaţă ca în trimestrul întâi al anului anterior (15%). Vânzările la promoţie au scăzut cu 0,7 % în primul trimestru din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016 .

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic pentru toate categoriile de produse de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori, pe un eşantion de 3.000 gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...