Piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 1,7%, în T1. Prima scădere a volumului din 2015. Românii cumpără mai scump, dar mai puţin – GfK

Piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 1,7% în primul trimestru al anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă volumul a scăzut, pentru prima oară din 2015, cu 2,5%, conform GfK Consumer Confidence. Barometrul arată că încrederea românilor în viitor atinge în T1 2017 cele mai înalte cote de la începutul crizei. 
Economica.net - mar, 23 mai 2017, 10:29
Piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 1,7%, în T1. Prima scădere a volumului din 2015. Românii cumpără mai scump, dar mai puţin - GfK

Conform studiului, produsele alimentare proaspete, precum şi produsele de îngrijire personală, rămân la o valoare constantă.

Dintre categoriile mari de bunuri de larg consum, produsele alimentare proaspete şi produsele de îngrijire personală rămân constante în valoare. Cele care înregistrează creşteri sunt produsele alimentare ambalate (+3%), urmate de băuturi cu 2%. Campioane sunt produsele pentru îngrijirea locuinţei, care au crescut cu 7% în valoare, semn că românii acordă mai mare atenţie confortului de acasă.

Specialităţile de brânză, deserturile din lapte, batoanele de cereale, fructele uscate, cidrul, produsele de patiserie şi pizza congelate au continuat să se dezvolte şi să câştige tot mai multe gospodării din România. Categoriile de ‘răsfăţ’, cum ar fi îngheţata, biscuiţii dulci şi săraţi, gustările şi pralinele, au crescut şi ele, în principal prin intensificarea consumului.

Totodată, alimente de bază precum zahărul, făina, orezul, uleiul sau margarina continuă tendinţa de scădere, se mai spune în studiul efectuat de GfK.

‘În primul trimestru al anului 2017, comerţul modern a atins o cotă de piaţă de 62%, câştigând aproximativ 2 puncte procentuale în detrimentul comerţului tradiţional. Discounterii, supermarketurile şi magazinele moderne de proximitate au cea mai mare creştere a cotei de piaţă în valoare, primele două câştigând prin coşuri mai mari, în timp ce magazinele moderne de proximitate recrutează mai mulţi cumpărători. Hypermarket-urile sunt afectate de scăderea traficului şi au pierdut aproape un punct în valoare. Mărcile private au atins aproape aceeaşi cotă de piaţă ca în trimestrul întâi al anului anterior (~15%). Vânzările la promoţie au scăzut cu 0,7 puncte procentuale în primul trimestru din 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut’, mai spune studiul realizat de GfK.

Barometrul GfK Consumer Confidence arată că încrederea românilor în viitor atinge în T1 2017 cele mai înalte cote de la începutul crizei. Măsurile economice demarate în 2016 au continuat şi în primul trimestru din 2017, pensiile crescând cu 5%, impozitul pe venit fiind eliminat pentru pensiile de sub 2.000 lei, venitul minim mărindu-se cu 200 lei, iar TVA scăzând de la 20% la 19%.

În acelaşi timp, alimentele de bază, precum făina, zahărul, orezul, uleiul pentru gătit sau margarina au continuat tendinţa de scădere.

În primul trimestru al anului 2017, comerţul modern a atins o cotă de piaţă de 62%, câştigând aproximativ 2 % în detrimentul comerţului tradiţional. Discounterii, supermarketurile şi magazinele moderne de proximitate au cea mai mare creştere a cotei de piaţă în valoare, primele două câştigând prin coşuri mai mari, în timp ce magazinele moderne de proximitate recrutează mai mulţi cumpărători. Hypermarket-urile sunt afectate de scăderea traficului şi au pierdut aproape un punct în valoare.

Mărcile private au atins aproape aceeaşi cotă de piaţă ca în trimestrul întâi al anului anterior (15%). Vânzările la promoţie au scăzut cu 0,7 % în primul trimestru din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016 .

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic pentru toate categoriile de produse de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori, pe un eşantion de 3.000 gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...