Piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 7%, în 2017, ca urmare a avansului inflaţiei – studiu GfK

Piaţa FMCG a înregistrat în 2017 o creştere de 7% pentru bunurile de folosinţă curentă cumpărate pentru consumul casnic, dar în spatele acestei evoluţii a stat majorarea preţurilor, nu creşterea volumelor cumpărate, aşa cum s-a întâmplat în 2016, potrivit unui studiu publicat joi de GfK, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 22 feb. 2018, 08:53
Piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 7%, în 2017, ca urmare a avansului inflaţiei - studiu GfK

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna ianuarie la 4,32%, cel mai înalt nivel din iulie 2013, când a fost 4,41%, în condiţiile în care gazele naturale s-a scumpit cu 3,79% faţă de decembrie, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Produsele de îngrijire a locuinţei au înregistrat cea mai mare creştere în 2017, de aproape 10% în valoare, scrie News.ro.

”Peste media pieţei au crescut şi lactatele (mai ales untul, brânza topită şi specialităţile din brânză), alimentele ambalate şi băuturile. Alimentele proaspete şi produsele de îngrijire personală au crescut în acelaşi ritm cu piaţa de FMCG”, se arată în comunicat.

Ponderea promoţiilor a scăzut în valoare pentru produsele de îngrijire orală, băuturile calde, conservele şi lactatele. Totuşi, promoţiile deţin cele mai mari ponderi în cadrul produselor destinate îngrijirii personale şi a locuinţei, mai ales în rândul detergenţilor de rufe şi al produselor universale, potrivit GfK. La finalul lui 2017, comerţul modern a înregistrat o cotă de piaţă de 59% în creştere cu 1,4 puncte procentuale faţă de 2016. Magazinele de tip discount şi cele de proximitate au avut cele mai acelerate creşteri.

”Hipermarketurile rămân cel mai important canal modern de cumpărare. Pe parcursul anului trecut au fost vizitate mai des de cumpărători, însă coşurile au rămas la nivelul anului precedent. Magazinele de tip discount au avut vânzări în creştere datorită faptului că oamenii au plătit în medie mai mult la fiecare act de cumpărare şi au achiziţionat mai des din aceste formate”, se arată în comunicat.

Supermarketurile au beneficiat de o frecvenţă medie de cumpărare mai ridicată şi de coşuri mai mari şi rămân în continuare cel mai vizitat retailer, potrivit GfK. Totdată, magazine de proximitate au avut cea mai bună dinamică.

”Au reuşit să recruteze noi cumpărători, i-au atras mai des în magazine şi i-au convins să cheltuiescă sume mai mari la un act de cumpărare. Evoluţie pozitivă a fost influenţată şi de expansiunea acestor formate. În ansamblu, în 2017 au fost deschise aproape 220 de magazine de proximitate”, se arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Numărul migranţilor internaţionali a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19
Numărul migranţilor internaţionali a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19
Numărul migranţilor internaţionali a crescut uşor în 2020, în pofida impactului brutal al pandemiei de COVID-19 asupra ...
Economia Italiei ar putea creşte cu 6,4% anul acesta – Confindustria
Economia Italiei ar putea creşte cu 6,4% anul acesta – Confindustria
 Italia, a treia economie a zonei euro, se va redresa probabil în urma pandemiei de COVID-19 mai rapid decât s-a estimat ...
Omicron ar fi apărut în Nigeria înainte de Africa de Sud. Arabia Saudită şi Brazilia anunţă primele cazuri
Omicron ar fi apărut în Nigeria înainte de Africa de Sud. Arabia Saudită şi Brazilia anunţă primele cazuri
 Nigeria a comunicat miercuri că a confirmat primele sale cazuri de variantă Omicron COVID-19, printre care un eşantion ...