Piaţa construcţiilor a mai scăzut cu încă 5% faţă de anul trecut

În primele 9 luni ale acestui an au fost începute un număr de 7.200 de construcţii, dintre acestea 1.731 au fost clădiri rezidenţiale, 3.052 de lucrări la clădiri nerezidenţiale, restul lucrărilor reprezentând construcţiile inginereşti.
Nicu Stan - mie, 09 nov. 2011, 08:02

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna septembrie a acestui an s-a construit mai mult ca în luna similară a lui 2010, dar mult mai puţin raportat la volumul construcţiilor de anul trecut, la nouă luni.

„Până în prezent, comparat cu perioada similară a lui 2011, volumul construcţiilor s-a mai contractat cu încă 5%”, a explicat pentru RTV.net Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.

Volumul construcţiilor a început să crească puţin la început toamnei. „Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, în luna septembrie a lui 2011 volumul lucrărilor de construcţii a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%, respectiv cu 2,2%”, arată INS.

Cele mai multe proiecte de construcţii au fost începute în acest an pe segmentul construcţiilor nerezidenţiale. În această categorie se regăsesc halele industriale, magazinele, cinematografe, birouri, spaţii administrative.

Pe locul doi se situează construcţiile inginereşti, cu 2.449 de proiecte demarate în acest an. În categoria construcţiilor inginereşti intră drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi, stadioane.

În ultimul an, pe piaţa rezidenţială nu au mai apărut proiecte de anvergură, fapt ce a dus la scăderea numărului construcţiilor. „În septembrie 2011, raportat la septembrie 2010, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 10,6%. La clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 14,5%, respectiv cu 0,2%”, se arată într-un raport al INS.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...