Piaţa de artă în 2015: Vânzări de peste 4.500.000 de euro. Aman îl devansează pe Tonitza în topul vânzărilor

Licitaţiile de artă organizate în 2015 în România au avut vânzări de peste 4.500.000 de euro, în topul celor mai bine vânduţi artişti Theodor Aman devansându-l pe Nicolae Tonitza care s-a aflat pe primul loc în acest clasament timp de trei ani la rând.
Economica.net - joi, 31 dec. 2015, 08:51
Piaţa de artă în 2015: Vânzări de peste 4.500.000 de euro. Aman îl devansează pe Tonitza în topul vânzărilor

Cea mai bine vândută lucrare în 2015 a fost ‘Natură statică cu căpşuni‘ de Theodor Aman, adjudecată la 160.000 de euro.

Anul 2015 a însemnat şi o serie de premiere pe piaţa de artă din România – vânzarea la un preţ record a unui timbru, organizarea primei licitaţii de artă vizuală dedicată noului val de artă contemporană românească.

În acest an, una dintre casele de licitaţii din România – Grimberg – şi-a închis activitatea, după ce a organizat două sesiuni.

Aman, lider în topul celor mai bine vânduţi artişti în 2015

Pictorul Theodor Aman a avut vânzări de 425.132 de euro la cele câteva zeci de sesiuni organizate de casele de licitaţii din ţară în 2015. Potrivit site-ului de specialitate www.tudor-art.com, anul acesta au fost adjudecate 73 de opere semnate de Aman.

Pe locul doi se situează Nicolae Tonitza cu 27 de lucrări cumpărate la suma totală de 342.676 de euro, iar pe locul trei Nicolae Grigorescu cu 12 opere, adjudecate la suma totală de 279.500 de euro.

Următoarele locuri în top zece al celor mai bine vânduţi artişti în 2015 sunt ocupate de Ion Ţuculescu cu vânzări de 263.300 de euro, Theodor Pallady – 212.650 de euro, Alexandru Ciucurencu – 169.379 de euro, Sabin Bălaşa – 166.576 de euro, Ştefan Luchian – 165.149 de euro, Gheorghe Petraşcu – 148.700 de euro, Rudolf Schweitzer-Cumpăna – 108.296 de euro.

Pe primul loc în topul celor mai licitaţi artişti în ultimele şase luni se situează Horia Bernea, urmat de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Vermont, Constantin Piliuţă, Iosif Steurer, cel mai bine vândut artist în 2015 – Theodor Aman – situându-se pe locul al şaselea.

Anul trecut, Tonitza s-a clasat pe primul loc în topul vânzărilor la licitaţiile din România, cu un total de 577.129 de euro şi 39 de lucrări adjudecate. Locul doi a fost ocupat de Nicolae Grigorescu cu 415.400 de euro şi 14 lucrări cumpărate, iar locul trei de Corneliu Baba cu 305.379 de euro şi 55 de lucrări adjudecate.

În top zece al celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile din ţară pe următoarele locuri s-au clasat, anul trecut, Samuel Mutzner, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu – fiecare cu lucrări vândute la peste 200.000 de euro -, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu şi Iosif Iser – fiecare cu vânzări de aproape 200.000 de euro.

‘Natură statică cu căpşuni’ de Aman, cea mai bine vândută lucrare în 2015

Casa de licitaţii Artmark este în 2015 lider atât în ceea ce priveşte numărul de licitaţii organizate, cât şi în ceea ce priveşte valoarea vânzărilor. 2015 a adus casei Artmark vânzări în valoare totală de peste 4,5 milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut când a înregistrat vânzări de peste 6 milioane de euro.

Pentru Artmark, 2015 a însemnat, la fel ca şi anul trecut, 38 de licitaţii de artă plastică, obiecte decorative, bijuterii, obiecte de colecţii.

Lucrarea cumpărată cu cea mai mare sumă, în 2015, a fost ‘Natură statică cu căpşuni’ a pictorului Theodor Aman. Opera a fost adjudecată, în septembrie, la un preţ record de 160.000 de euro într-o licitaţie Artmark dedicată marelui artist.

‘Natură statică cu căpşuni’ ocupă, în prezent, locul al şaselea în topul celor mai bine tranzacţionate opere din România.

La aceeaşi licitaţie a fost adjudecată şi lucrarea ‘Hora de la Aninoasa’ de Aman, pentru 110.000 de euro.

Printre cele mai bine vândute lucrări la Artmark, precum şi la licitaţiile din România în 2015, s-au mai aflat tablourile ‘Ţărăncuţă cu fuior’ şi ‘Ciobănaş’ de Nicolae Grigorescu, la 85.000 de euro, respectiv 70.000 de euro, ‘Puritate’ şi ‘Cap de copil’ de Nicolae Tonitza, la 60.000 de euro, respectiv 58.000 de euro.

Cu lucrarea ‘Metamorfoză’ (adjudecată la valoarea de 65.000 de euro), realizată în cea mai importantă perioadă de creaţie şi doar cu un an înainte de moartea artistului, Ion Ţuculescu a obţinut în 2015 cel mai bun rezultat din ultimii doi ani. Şi tabloul ‘Les Coquillages’ semnat de Ţuculescu a fost cumpărat anul acesta la un preţ ridicat, de 42.500 de euro.

La casa Alis cel mai bine vândut tablou în 2015 a fost ‘Anemone’ de Ştefan Luchian. Opera, care a participat la Expoziţia retrospectivă ‘Luchian’, organizată de Academia Română sub înaltul patronaj al regelui Carol al II-lea la Bucureşti în 1939, şi a aparţinut colecţiei Ioan D. Nicolau a fost cumpărată în februarie la 67.873 de euro.

Unele dintre cele mai bine vândute lucrări la casa AraArt în acest an au fost ‘Senzualitate’ de Ştefan Luchian (28.000 de euro), ‘Ţigancă cu trandafiri la ureche’ de Theodor Aman şi ‘Cafeneaua lui Mamut’ de Nicolae Tonitza, fiecare la 22.000 de euro.

Casa Quadro din Cluj-Napoca a organizat în acest an trei licitaţii – de primăvară, vară şi de Crăciun -, printre cele mai bine adjudecate loturi numărându-se ‘Irene’ de Fulop Antal Andor, la 18.000 de euro, şi ‘Autoportret’ de Corneliu Baba, la 12.000 de euro.

Lansată în 2013, casa Grimberg a organizat în 2015 doar două sesiuni, după care s-a închis.

Vânzare record pentru un timbru

Anul acesta piaţa de artă din România a înregistrat un record pentru vânzarea unui timbru. Astfel, piesa de rezistenţă a licitaţiei ‘România iluministă – de la Brâncoveanu la Cuza’, organizată în octombrie în Capitală de Artmark, şi anume Timbrul Cap de Bour 27 parale din prima emisie, a fost adjudecată pentru suma de 26.000 de euro. Timbrul a devenit cel mai valoros vândut vreodată în România, într-o sesiune.

Timbrul din 1858 are certificat de autenticitate şi face parte din primele exemplare tipărite pe teritoriul Ţărilor Române. Tirajul iniţial de 6.000 de exemplare a circulat doar trei luni, acestea fiind retrase la sfârşitul lui octombrie 1858.

În România mai există doar 50 de exemplare ‘Cap de Bour’ din prima emisiune, iar valoarea estimată la licitaţiile internaţionale a unui ‘Cap de Bour’ din valoarea de 27 de parale atinge 100.000 de euro.

Premierele anului

În 2015 a fost organizată în ţara noastră prima licitaţie de artă vizuală dedicată noului val de artă contemporană românească.

Sesiunea ‘Trending Up: Super Contemporary Romanian Artists’, prima sesiune de artă vizuală dedicată în totalitate noului val de artă contemporană românească, a fost organizată în iulie de Artmark. Trei artişti din cadrul celei de a 56-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, respectiv Alexandru Mirutziu, Lea Rasovszky şi Larisa Sitar, au fost prezenţi în licitaţie. Cei trei fac parte din expoziţia colectivă ‘Inventing the Truth. On fiction and reality’, considerată de publicaţiile internaţionale de profil una dintre cele mai bine articulate şi provocatoare expoziţii ale Bienalei.

Tot în 2015, Artmark a pus în vânzare şi o sabie de paradă, care a aparţinut unei persoane apropiate lui Adolf Hitler. Sabia, prezentă în licitaţia ‘România Mare, inclusiv o colecţie de arme’, a avut un preţ de pornire de 10.000 de euro, însă nu a fost adjudecată.

Carnetul de partid şi şapca lui Nicolae Ceauşescu s-au numărat printre cele mai râvnite loturi la licitaţia ‘Epoca de Aur’, care a avut loc în martie, la Bucureşti.

Valoarea carnetului de partid al lui Ceauşescu a crescut în această sesiune de şase ori, preţul urcând de la 300 de euro la 2.000 de euro. Şapca emblematică a fostului dictator a fost cumpărată la preţul de 350 de euro.

După ce Ministerul Culturii şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preempţiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldăreşti şi Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Naţional, Artmark a anunţat că poate scoate cele două imobilele la vânzare pentru publicul larg.

Tot în acest an, două jumătăţi dintr-o lucrare semnată de Nicolae Tonitza au fost scoase la licitaţie de Casa AraArt.

‘O întâmplare fericită a făcut ca, după multe decenii, două jumătăţi ce alcătuiesc împreună o trăire şi un sentiment tonitzian să se fi reîntâlnit. Lucrarea vandalizată a fost împărţită în două piese care au urmat destine diferite de la inadmisibila lor separare, dar care s-au păstrat într-o stare de conservare bună. Un miracol! Bucuria de a readuce împreună cele două fragmente ale lucrării este nemăsurată şi poate cel mai mare cadou pe care munca noastră de cercetare ni-l poate oferi’, afirma istoricul de artă şi expert evaluatorul AraArt, Ariadna Zeck.

Lucrarea ‘Zăpadă pe acoperişuri’ de Tonitza a fost evaluată la suma de 6.500 de euro, iar ‘Iarna pe uliţă’ la 3.500 de euro.

Anul acesta, Goldart a lansat proiectul ContempL’art, prin care, în 2016, lucrările a cel puţin 150 de artişti vor fi expuse în spaţiul galeriei casei de licitaţii din intr. I. L. Caragiale nr. 1, iar o selecţie a loturilor expuse va intra în licitaţie. Prima expoziţie din cadrul acestui proiect a fost ‘Revolta poporului sirian’ a artistei siriene Samar Draie.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...