Piaţa de fuziuni şi achiziţii a scăzut de trei ori, până la 134 de milioane de euro

Tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii de companii au fost aproape de două ori mai puţine şi au avut o valoare de aproape 3 ori mai mică. Totuşi, achiziţiile de acum câţiva ani ale fondurilor de investiţii ar trebui să se fi maturizat între timp, adică să fie bune de vânzare, potrivit consultanţilor din domeniu.
Adrian N. Ionescu - mie, 29 mai 2013, 16:21
Piaţa de fuziuni şi achiziţii a scăzut de trei ori, până la 134 de milioane de euro

Şi în 2013, ca şi anul trecut, cea mai mare tranzacţie a reprezentat 56% din valoarea totală a tranzacţiilor anunţate de fuziuni şi achiziţii, din primele cinci luni, atâta doar că valorile sunt diferite, a remarcat Ioana Filipesu, managing partner la Raiffeissen Investment, care a ţinut să precizeze că statisticile pe astfel de perioade au o relevanţă scăzută.

„Anul trecut aveam tranzacţia prin care Ameropa prelua Azomureş, cu 190 de milioane de euro, iar în acest an, cea mai mare tranzacţie este de 75 de milioane”, a mai spus Ioana Filipescu. Cea mai mare tranzacţie din acest an este, de fapt, una regională, prin care Kingfisher a cumpărat supermarketurile Bricostore din România.

Pe de altă parte, „ciclul tanzacţiilor este aleator. S-a lungit foarte mult ciclul de încheiere a tranzacţiilor şi observăm o scădere a pieţei de M&A (fuziuni şi achiziţii, n.r.) atât ca număr cât şi ca valoare medie”.

„Mi se par notabil că negocierile în energie s-au oprit, că sectorul financiar este la un maxim istoric al ultimilor 3-4 ani. De asemenea, vedem o influenţă semnificativă a tranzacţiilor regionale, în care din România sunt doar componente ale unei tranzacţii mai mari”, a spus Ioana Filipescu, în cadrul conferinţei dedicate pieţei de  fuziuni şi achiziţii, organizate de Wall-Street.ro.

Tranzacţiile din domeniul energiei au fostg stopate mai ales din cauza perspectivei nefavorabile a scăderii subvenţiilor pentru producătorii de energie verde.

„Pe fondul volatilităţii de reglementare, nu mai vedem tranzactii in sectorul energetic“, a observat Ioana Filipescu, partener Raiffeisen Investment.

Totuşi, piaţa s-ar putea înviora, pentru că multe dintre achiziţiile fondurilor de investiţii de tip private equity în România, s-au făcut acum cinci ani şi „au ajuns la maturitate. Problema este dacă preţul la care vor putea fi vândute va fi suficient de mare. Multiplicatorii pot fi mari, dar la ce performanţe se raportează”, a adăugat Ioana Filipescu.

Fondurile de investiţii private equity cumpără pachete de acţiuni de control la companii cu perspective atractive, le finanţează dezvoltarea şi le revând  în profit după circa cinci ani de la achiziţie. „Multiplicatorii” sunt multiplii ai unor indicatori precum profitul de exploatare (sau EBIDTA, profit îninte de impozitare, amortizare şi plata dobânzilor), vânzările sau  profitul net.

Tendinţa este aceea a dezinvestirii, adică a vânzării de active, potrivit lui Mihai Pop, manager Ernst & Young Romania, care mai spune că primele cinci luni ale anului au suferit şi din cauza capacităţii de „a ridica leverage-ul si de a obţine finanţare“, prin credite bancare. 

Totuşi, „există optimism în ceea ce priveşte tranzacţiile globale, iar acestea au influenţe şi în România”, a remarcat Carmen Peli, partener PeliFilip, casa de avocatură specializată în asistenţa juridică în domeniul M&A.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, după ce angajata unui restaurant de pe aeroport a prezentat rezultate......
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va ...
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...