Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a sfidat tendinţele regionale. Cele mai mari tranzacţii ale anului 2023

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 241 de tranzacții în 2023, cu o valoare totală estimată de 7,1 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă o creștere de 6,1% față de valoarea estimată în 2022 și o reducere de 6,2% ca număr de tranzacții față de 2022, potrivit unei analize EY.
Ion Dobreanu - lun, 22 ian. 2024, 10:38
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a sfidat tendinţele regionale. Cele mai mari tranzacţii ale anului 2023

Cele mai mari tranzacții ale anului în România au fost:

Achiziția Profi Rom Food de către Ahold Delhaize, jucător mare în piața globală de retail alimentar, de la fondul de private equity Mid Europa Partners pentru suma de 1,4 miliarde de dolari.

Achiziția Enel România de către grupul energetic grecesc Public Power Corporation pentru suma de 1,3 miliarde de dolari.

Achiziția Alpha Bank Romania de către UniCredit, cu sediul în Italia, pentru suma de 319 milioane de dolari.

Mitiska REIM a vândut 25 de parcuri comerciale către M Core Property HQ pentru suma de 236 de milioane de dolari, una dintre cele mai mari tranzacții înregistrate vreodată în sectorul local al imobiliarelor comerciale.

Grupo Bimbo, companie de produse alimentare din Mexic, a cumpărat Vel Pitar pentru suma de 210 milioane de dolari.

Activitatea de fuziuni și achiziții din România în 2023 a continuat să sfideze atât tendințele globale, cât și pe cele regionale, sunt de părere consultanţii EY.

Investitorii strategici și-au menținut rolul predominant în piața locală de fuziuni și achiziții, reprezentând 88% din volumul tranzacțiilor în 2023. Tranzacțiile domestice au înregistrat o creștere marginală ca număr, până la 119 (comparativ cu 116 în 2022), în timp ce volumul tranzacțiilor realizate de investitorii străini (inbound) a scăzut cu 13,9% de la an la an, până la un total de 105. Cu toate că numărul de tranzacții outbound a scăzut la 11, față de 14 în 2022, acesta rămâne puternic din perspectivă istorică și reflectă apetitul sporit al investitorilor români de a realiza tranzacții transfrontaliere.

Într-un mediu de piață dificil la nivel regional, activitatea M&A din România și-a continuat dinamica pozitivă și a depășit performanța piețelor dezvoltate şi în 2023. Numărul de tranzacții domestice a rămas ridicat, reprezentând aproape jumătate din volumul total şi reflectând fundamentele solide ale pieței locale. Încrederea investitorilor în piața românească este evidențiată și de anunțul a două mega-tranzacții – Profi Rom Food și Enel România, care au contribuit semnificativ la valoarea totală a tranzacțiilor din 2023. Având în vedere că atât vânzătorii, cât și cumpărătorii au acum o înțelegere mai clară asupra viitorului, în special în ceea ce privește evoluția inflației și normalizarea politicii monetare, anticipăm că anul 2024 va aduce din nou o dinamică pozitivă pentru piața românească de M&A. Aceasta va fi susținută de o revenire a cererii din partea investitorilor care au așteptat să vadă evoluția pieței și de nivelurile record de capital de investit de care dispun fondurile de private equity”, a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory la EY România.

Sectoarele cele mai active în ceea ce privește volumul tranzacțiilor au fost cele de imobiliare, ospitalitate și construcții (17% din numărul de tranzacții) și produsele de consum și retail (15,4%), urmate de tehnologie (12,4%) și energie şi utilități (12%).

În comparație cu 2022, numărul de tranzacții din sectoarele de imobiliare, ospitalitate și construcții a scăzut cu 16,3% în 2023, din cauza creşterii susţinute a costurilor de finanțare, dar a depășit totuși tehnologia ca sector principal, indicând astfel reziliența segmentului.

Tehnologia a ocupat poziția a treia ca volum de tranzacții, subliniind importanța tot mai mare a abordării nevoilor de transformare digitală într-o nouă economie, accelerată de apariția tehnologiilor noi, precum inteligența artificială.

Produsele de consum și retail au ocupat locul al doilea, stimulate de puterea de cumpărare a consumatorilor locali și încrederea investitorilor în piața românească, spun consultanţii EY.

La nivel global, în 2023, activitatea de fuziuni și achiziții și-a continuat traiectoria descendentă, prelungind declinul observat în 2022 și marcând un minim al ultimilor 10 ani în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor. Această tendință a fost cauzată de factori precum creșterea costurilor de finanțare, intensificarea tensiunilor geopolitice, încetinirea generală a activității economice și accentuarea restricțiilor de reglementare. Multiplele perturbări au dus la scăderea valorii pieței globale de fuziuni și achiziții cu 13% de la an la an, în timp ce activitatea de fuziuni și achiziții din Europa a scăzut cu 19%.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...