Camelia Şucu caută manager expat pentru business-ul din agricultură

Camelia Şucu, proprietara magazinului cu mobilă de lux Class Living, vrea să investească pe termen lung 15 milioane de euro în modernizarea pieţei de gros pe care o deţine în cartierul bucureştean Berceni şi în centre de colectare pentru producătorii de legume şi fructe. Are însă nevoie şi de un manager şi nu exclude posibilitatea aducerii unui expat.
Alina Stanciu - Dum, 25 nov. 2012, 22:03
Camelia Şucu caută manager expat pentru business-ul din agricultură

Din 2010 de când a preluat de la stat Piaţa De Gros din Berceni, Camelia Şucu, proprietara afacerii cu mobilă de lux Class Living, a investit aproximativ 5 milioane de euro pentru modernizarea celor  25.000 de mp construiţi. 2013 este însă pentru ea şi partenerii ei de afaceri anul investiţiilor în agricultură astfel că va continua să aloce fonduri pentru acest proiect, mizând pe un parteneriat public privat în urma căruia se vor creea centre de colectare pentru legume şi fructe lângă capitală. Iniţial, în planurile lui Şucu intră investiţii de încă 5 milioane de euro, la care s-ar mai putea adăuga cu timpul alte 10 milioane de euro, în contextul în care antreprenoarea vrea şi o fermă de vite pentru carne.  „Piaţa de gros este un proiect care trebuie corelat cu o conectare în zona învecinată Bucureştiului,  conectare absolut necesară pentru intensificarea producţiei,  a asociaţiei dintre producătorii mici şi medii care pot dobândi în acest fel  posibilitatea de avea o coordonată care să se reflecte într-o producţie care sa aibă aceeaşi calitate”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Camelia Şucu.

Parteneriat public privat pentru centre de colectare

Potrivit acesteia, în momentul de faţă cei care închiriază spaţii în Piaţa de Gros din Berceni sunt atât retaileri şi HORECA, intermediari, importatori, dar şi câţiva producători. „Producatorul nu ar avea de ce să vină în pieţe. El ar trebui să rămână în spate, iar dacă ar avea aceste centre de colectare aproape de el, nu ar mai avea nevoie să vină în Bucureşti”, mai explică Şucu care ar doir să investească în aceste centre în parteneriat cu statul . „Ca să  intensificăm producţia de legume şi fructe trebuie să ne implicăm în piaţa de gros ca şi colectori. Am mers la toate instituţiile abilitate, la ministerul Agriculturii pentru că dorim să ne implicăm în crearea acestor puncte de colectare, dar este un proiect ce presupune un parteneriat public privat. Statul ar putea veni cu spaţiul, iar noi cu toată logistica”, mai explică proprietara Class Living.

Modernizări la Abundia

Potrivit lui Şucu, Piaţa de Gros din Berceni, pe care ea a rebrenduit-o în Abundia şi care este un business de 1,5 milioane de euro anul acesta, va fi modernizată, în urma unor investiţii din fonduri europene, pentru care a depus deja două proiecte- unul în valoare de 1,5 milioane de euro, iar altul de 2,8 milioane de euro. „În Piaţa de Gros vom investi în  instalaţii de frig, vom construi un punct care va fi dotat cu un laborator de analiză, un centru de învăţătură- pentru cî acolo vom avea o bancă de seminţe care să vină în ajutorul producătorului, un tehnolog, un asigurator , o bancă, o companie care oferă consultanţă pentru fonduri europene. Pentru că nu este uşor să-i învăţăm pe micii producători să transforme agricultura de pe 3 hectare într-un business”

În căutarea de parteneri

Şucu mai are în plan şi înfiinţarea unei ferme de vite pentru carne, „pentru că a identificat o nişă de piaţă în ultimii ani” şi este în negocieri pentru a-şi atrage parteneri de afaceri pentru investiţiile pe care vrea să le facă în agricultură. „Momentan, aceste proiecte sunt în duie diligence. Probabil că până la finele anului vom semna şi unele parteneriate, dar nu sunt firme mari din România sau de afară”, mai spune Şucu care nu a dorit să menţioneze numele celor cu care urmează să investească în sectorul agricol. „În momentul de faţă, agricultura este o oportunitate. Multe ţări din jurul nostru nu mai au terenuri unde să cultive, aşa că putem cultiva noi. Când toată lumea este preocupată de criza alimentară, iar noi am putea  rezolva această problemă, asta înseamnă că este business şi profit”, mai explică Şucu. 

Ar putea aduce manager străin

Patroana Abundia mai spune că, momentan, se ocupă singură de piaţa de gros, dar că este în căutarea unui manager care să se ocupe de afacerile ei din domeniul agricol. Aceasta nu exclude posibilitatea ca managerul pe care îl va angaja să fie străin. „Acum sunt în faza în care caut un manager. Mă orientez atât către cineva din ţară, pentru că este mai aplicat, dar nu numai. Experienţele din alte ţări sunt foarte utile”, explică Şucu.

 

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...