Piaţa de leasing financiar a crescut anul trecut cu 1%, la 1,36 miliarde euro

Piaţa de leasing financiar a crescut anul trecut cu 1% faţă de 2011, la 1,36 miliarde euro, cea mai mare pondere deţinând-o autovehiculele, cu 70%, urmate de echipamente, cu o cotă de 26%, iar imobiliare au atras 4%, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 14:04
Piaţa de leasing financiar a crescut anul trecut cu 1%, la 1,36 miliarde euro

Din totalul pieţei, membrii ALB au raportat un volum total al activelor finanţate de 1,23 miliarde euro (91%), restul revenind companiilor neafiliate.

Autovehiculele au reprezentat 956 milioane euro din piaţa de leasing financiar, echipamentele 351 milioane euro, iar imobiliarele 55 milioane euro.

„Finanţarea sectorului imobiliar a înregistrat în 2012 un minim istoric, în concordanţă cu contextul general al pieţei imobiliare din România”, se arată într-un comunicat al ALB.

În categoria vehiculelor s-au păstrat ponderile relativ constante, autoturismele având o cotă de 62%, vehiculele comerciale grele – 24% şi vehiculele comerciale uşoare – 14%.

Pe segmentul echipamentelor, ponderea sectorului construcţiilor a crescut faţă de 2011, de la 19% la 22%, cea a industriei metalurgice şi a electronicelor a avansat de la 6% la 9%, respectiv de la 10% la 19%.

În schimb echipamentele agricole au înregistrat o scădere de la 24% la 14%, cele medicale – de la 8% la 3%, iar cele din industria alimentelor-băuturilor – de la 8% la 2%.

Finanţarea celorlalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă, cu 2-3% pentru industria de prelucrare a lemnului şi 1-2% în domeniul imprimării şi ambalării.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere din totalul finanţărilor, de 88%, restul revenind persoanelor fizice.

Durata de finanţare cea mai des întâlnită este de 4-5 ani (24%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (20%), 5-7 ani (11%), 1-2 ani (11%), 1 an (5%) şi 7-15 ani (6%), ultima fiind caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Piaţa de leasing avea la finele anului trecut un portofoliu total de 2,64 miliarde euro. Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de sectorul companiilor subsidiare ale băncilor, cu 63%, urmând companiile captive producătorilor auto – 23% şi companiile independente – 14%.

Bunurile aflate în procedură de reposesie se ridică o valoare care reprezintă 9% din portofoliul total al membrilor ALB, de aproape 2,4 miliarde euro. Durata medie a unui proces de executare silită a clienţilor rău platnici care refuză să returneze bunurile pe cale amiabilă este între 6 şi 9 luni, potrivit estimărilor asociaţiei.

„Sperăm că anul 2013 să permită o creştere a volumului nou finanţat cu o medie de 5%, o reducere sensibilă a creditului neperformant şi o reluare a tranzacţiilor de tip sale&lease back specifice finanţării sectorului imobiliar”, a declarat, în comunicat, preşdintele ALB, Antoaneta Curteanu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...