1EUR = 4.7834 RON | Bucureşti 9 º

Companii

Suntem ultimii în Europa în privinţa consumului de medicamente pe cap de locuitor

Piaţa farmaceutică din România s-a ridicat la 12 miliarde lei, la preţ de producător, în creştere cu 4% faţă de anul 2016, România aflându-se la coada clasamentului UE în privinţa consumului de medicamente pe cap de locuitor, spune Dragoş Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), într-o luare de poziţie trimisă Economica.net. 

04 apr, 2018 | ECONOMICA.net

Dragoş Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), atrage atenţia, într-o luare de poziţie de poziţie trimisă Economica.net, asupra valorilor reale ale pieţei de medicamente din România în 2017, după ce în presă au apărut recent informaţii inexacte şi neclare despre acest subiect. 

Piaţa farmaceutică din România s-a ridicat la 12 miliarde lei la preţ de producător, în creştere cu 4% faţă de anul 2016, România aflându-se la coada clasamentului UE în privinţa consumului de medicamente pe cap de locuitor. Asta nu înseamnă că românii sunt mai sănătoşi, ci că au acces mai precar la soluţiile terapeutice, spune Damian. 

Cota de piaţă a producătorilor de medicamente din ţară a scăzut la 23% în 2016, de la circa 40% în 2006, atrage atenţia Dragoş Damian.

Alocarea bugetară pentru decontarea de medicamente a fost de 6 miliarde lei în 2017, adică de sub 75 de Euro pe cap de locuitor, cea mai mică alocare din UE. Această alocare este nemodificată încă din 2011, deşi necesarul de medicamente în ţara noastră este de mult mai mare. Diferenţa este plătită din buzunar de către pacienţi şi de producătorii de medicamente prin taxa clawback.

Preţurile la medicamente sunt îngheţate din 2015 în Romania la cel mai mic nivel din UE, din care se scade şi valoarea taxei clawback de 25%, care a făcut să dispară în ultimii trei ani peste 2.000 de medicamente ieftine. Pacienţii sunt obligaţi să cumpere echivalentul mai scump al medicamentului care a dispărut de pe piaţă, având astfel senzaţia că preţurile medicamentelor au crescut.

Piaţa medicamentelor fără prescripţie medicală (OTC) şi a suplimentelor este de aproximativ 25% din piaţa totală, mult sub media europeană, unde este situată la 35-45%. Asta arată că şi la acest capitol consumul românilor este pe ultimele locuri din UE, tot din cauza accesului insuficient la soluţii alternative de tratament şi îngrijire.

Din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) fac parte: AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bioeel, Biofarm, Gedeon Richter, Labormed Alvogen, Laropharm, Magistra C&C, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia Sun Pharma, Vim Spectrum.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO