Piaţa de telefoane în trimestrul II: Xiaomi vine puternic şi depăşeşte Apple în premieră pentru locul 2

Revenirea din 2020 a continuat pentru smartphone-uri în al doilea trimestru al anului 2021, deoarece volumul total al livrărilor a crescut cu 13,2% de la an la an, depășind ușor prognoza IDC de creștere de 12,5%. Potrivit datelor preliminare, furnizorii de smartphone-uri au livrat un total de 313,2 milioane de dispozitive în acest trimestru, ceea ce dovedește încă o dată că această piață se îndreaptă din nou spre o creștere susținută.
Lidia Neagu - vin, 30 iul. 2021, 16:00
Piaţa de telefoane în trimestrul II: Xiaomi vine puternic şi depăşeşte Apple în premieră pentru locul 2

„Piața smartphone-urilor a fost suficient de norocoasă pentru a nu se confrunta cu constrângeri severe în ceea ce privește aprovizionarea, precum în cazul industriei auto, PC-urilor și a ecranelor”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte de program în cadrul IDC Mobile and Consumer Device Trackers. „Pandemia este departe de a se fi încheiat, însă consumatorii din întreaga lume continuă să arate nevoia de dispozitive mobile și disponibilitatea de a cheltui în aceste categorii. Livrările de dispozitive 5G sunt în creștere, mai ales pe măsură ce prețurile scad, dar continuăm să credem că consumatorii nu cumpără încă în mod special pentru 5G. Ei cumpără pentru că au nevoie de un dispozitiv de înlocuire și, în unele cazuri, de un smartphone pentru prima dată.”

Având în vedere că livrările Huawei continuă să scadă și că LG a anunțat recent că se retrage din domeniul smartphone-urilor, cota de piață celor doi este în joc. Acest lucru a dus la unele schimbări semnificative în pozițiile de piață ale companiilor rămase. Cel mai notabil este faptul că Xiaomi a trecut pentru prima dată pe poziția a doua în trimestrul doi, mutând Apple pe locul al treilea.

Astfel, Samsung a vândut 59 de milioane de smartphone-uri, în creştere cu 9,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi i-a revenit o cotă de 18,8% din piaţă, în scădere.

Xiaomi, pe locul doi, a obţinut vânzări de 53,1 milioane de unităţi, mai mult cu 86,6% faţă de T2 2020 şi o cotă de piaţă de 16,9%, cu peste şase puncte procentuale mai mare.

Apple ocupă locul 3, cu 44,2 milioane de iPhone vândute, cu 17,8% mai multe faţă de intervalul similar al anului trecut. Cota de piaţă este de 14,1%.

Oppo, un alt producător chinez, stă pe poziţia a patra, cu 32,8 milioane de telefoane livrate, un plus de 37%, şi o cotă de 10,5%.

vivo ocupă locul 5, la mică distanţă, cu vânzări de 31,6 milioane de smartphone-uri, în urcare cu 33,7% şi o cotă de 10,1% din piaţă.

„Rolul Chinei în creșterea incredibilă a Apple din ultimele trimestre nu poate fi negat. Huawei a avut o cotă semnificativă în segmentul high-end în China, iar odată cu declinul masiv al acesteia, Apple a rămas cea mai bună opțiune pentru consumatorii din acest segment. În trimestrul precedent, Apple acaparase deja 72% din cota de piață pe segmentul de până în 800 de dolari în China, Huawei scăzând la doar 24%. Acesta este un semn clar că ceilalți jucători de pe această piață nu au pătruns în acest segment de preț”, a declarat Nabila Popal, director de cercetare în cadrul IDC.

„La nivel global, toate mărcile chinezești cresc rapid, Xiaomi atingând un volum record în acest trimestru și o creștere anuală de 86,6%. O altă stea în ascensiune este realme, care a înregistrat cea mai rapidă creștere de la un an la altul din top 10, cu 149% și peste trei sferturi din volumul său provenind din afara Chinei. Pe măsură ce toate aceste mărci chinezești își sporesc atenția în regiuni precum Europa, America Latină și Orientul Mijlociu și Africa, concurența va deveni tot mai intensă pentru companii precum Samsung și alți jucători de pe aceste piețe.”

Te-ar mai putea interesa și
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna anului trecut închiderea companiei după ce Uniunea Europeană a refuzat......
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...