Piaţa farmaceutică românească a crescut cu 4,3% în primul trimestru, la peste 3 miliarde de lei

Piaţa farmaceutică românească a atins în primele trei luni 3,05 miliarde lei (696,6 milioane euro), în creştere cu 4,3% comparativ cu perioada similară din 2012, dar în scădere cu 2,5% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor Cegedim, care menţine prognoza de plus 1,4% pentru întregul an.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 09:49
Piaţa farmaceutică românească a crescut cu 4,3% în primul trimestru, la peste 3 miliarde de lei

În euro, piaţa a urcat cu 3,6%.

„Deşi comparativ cu trimestrul unu din 2012 suntem încă pe creştere, reducerea valorii trimestriale de la 3,13 miliarde lei la 3,05 miliarde lei arată clar tendinţa de gripare a pieţei farmaceutice, din păcate din cauza constrângerilor şi nu a nevoilor. Prognoza rămâne modestă, deoarece la nivelul ultimelor 12 luni rata de creştere este marginală: +0,2% în volum, +2,2% în zile de tratament şi +4,5% în lei, respectiv 0,0% în euro”, a declarat, într-un comunicat, Petru Crăciun, directorul general al firmei de cercetare şi studii de piaţă Cegedim România.

El a precizat că Cegedim menţine prognoza de creştere de 1,4% în lei pentru întreg anul 2013, ceea ce ar putea însemna o scădere în euro sau dolari, în funcţie de evoluţia cursurilor de schimb.

„În condiţiile termenelor de plată prelungite, la nivel de ansamblu problema finanţării este esenţială, iar la nivelul companiilor (de la cele mai mici, farmaciile, până la cele mai mari, companiile producătoare) supravieţuirea este o strategie de interes. Autorităţile ramân cu misiunea de a găsi concomitent soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu, ceea ce nu pare fezabil la nivelul actual de finanţare în perspectivă multianuală”, a explicat Crăciun.

Potrivit studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim, medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,17 miliarde lei (495 milioane euro), în creştere cu 2,5%, iar cele fără prescripţie (OTC) s-au cifrat la 480 milioane lei (108,9 milioane euro), în avans cu 10,3%.

Pe canale de distribuţie, în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, retailul a consemnat o majorare de 3,1%, la 2,64 miliarde lei (603,9 milioane euro), în timp ce segmentul de spital a urcat cu 7,9%, la 406,5 milioane lei (92,7 milioane lei).

„Comparativ cu ritmurile de creştere din ultimele 5 trimestre, în trimestrul 1/2013 se remarcă o stagnare în unităţi (0,5%), o uşoară creştere în zile de tratament (1,8%) şi în valoare în lei (4,3%). Piaţa are de suferit în continuare, ca urmare a măsurilor de scădere a susţinerii publice şi de prelungire a termenelor de plată, numai o parte din pacienţi putându-se menţine la nivelul anterior de tratament”, se precizează în studiul Cegedim.

La nivelul ultimelor 12 luni (aprilie 2012 – martie 2013), valoarea totală a pieţei a fost de 11,84 miliarde lei, în creştere cu 4,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (aprilie 2011 – martie 2012). În euro, în intervalul analizat, piaţa a stagnat la 2,65 miliarde euro.

Pe segmente, ratele de creştere în lei au fost de 3,8% pentru Rx în farmacii, 8,4% pentru OTC şi 4,2% pentru spitale. În euro, retailul a stagnat, iar spitalele au consmenat o scădere de 0,3%.

În privinţa evoluţiei principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidenţiază creşteri în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sânge şi organe hematoformatoare (2,9%), sistemul digestiv şi metabolism (2,7%) şi cardiovascular (1,6%). În valoare, creşterea medicamentelor pentru sistemul digestiv şi metabolism (9,6%), sistemul nervos (5,2%) şi anti-infecţioase sistemice (4,4%) este superioară celorlalte grupe, se mai arată în studiu.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...