Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România, în scădere cu 26%

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut în primul trimestru al anului cu 26% în volum faţă de aceeaşi perioadă din 2020, fiind anunţate 42 de tranzacţii, faţă de 53 în perioada echivalentă a anului trecut, potrivit unei analize PwC România.
AGERPRES - lun, 19 apr. 2021, 10:39
Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România, în scădere cu 26%

Astfel, în intervalul ianuarie – martie 2021 valoarea tranzacţiilor realizate a depăşit nivelul înregistrat în perioada echivalentă a anului trecut, cumulând peste 600 milioane de euro.

Potrivit analizei realizate de Departamentul M&A al PwC România, cele mai multe tranzacţii au fost realizate de investitorii strategici iar în perioada următoare este aşteptată o creştere a apetitului şi activităţii fondurilor de investiţii.

„Anul 2021 a debutat cu anunţarea unor tranzacţii importante pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România, pe fondul creşterii optimismului investitorilor şi adaptării strategiei lor de investiţii la noua realitate pandemică. Dacă în termeni de volum piaţa a înregistrat o scădere, valoarea totală a fost uşor mai mare comparativ cu primul trimestru al anului 2020, datorită creşterii cu 30% a valorii medii a tranzacţiilor”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener şi liderul Departamentului de Consultanţă pentru Afaceri, PwC România.

Potrivit sursei citate, cele mai multe tranzacţii încheiate în primele trei luni din 2021 au fost realizate de investitori strategici, un număr similar celui înregistrat în primul trimestru al anului trecut, în timp ce numărul operaţiunilor realizate de investitorii financiari s-a redus la jumătate faţă de perioada corespunzătoare a anului anterior.

„Dacă noua realitate sanitară şi economică a determinat transformări în structura concurenţială a unor sectoare, cu tendinţe de consolidare ce au dinamizat tranzacţiile cu cumpărători strategici, apetitul fondurilor pentru achiziţii a scăzut în prima jumătate a anului trecut, cu o uşoară îmbunătăţire pe finalul acestuia. Ne aşteptăm ca în 2021 fondurile de investiţii să revină cu mai mult avânt, în acest moment fiind mai multe tranzacţii în derulare, în care sunt implicaţi investitori financiari. Interesul fondurilor este crescut având în vedere atât nivelul capitalurilor disponibile, cât şi nevoia restructurării portofoliilor pentru a capitaliza noile dezvoltări economice”, a declarat George Ureche, liderul Departamentului M&A al PwC România.

Conform PwC, cele mai efervescente sectoare din primul trimestru al anului 2021 au fost IT&C, imobiliare şi serviciile private de sănătate, acolo unde evoluţia pandemiei a avut un impact major, iar tendinţa de consolidare a fost una accentuată. De asemenea, pe fondul noilor scheme de suport a energiei regenerabile în curs de implementare, sunt anunţate din ce în ce mai multe proiecte în acest sector, fapt ce atrage un interes în creştere din partea investitorilor.

În domeniul serviciilor private de sănătate, o tranzacţie importantă a fost preluarea operaţiunilor din România şi din regiune a distribuitorului de medicamente Alliance Healthcare Businesses de către AmerisourceBergen Corp, într-o tranzacţie în valoare de 5,5 miliarde de euro la nivel global, incluzând şi operaţiunile din România.

De asemenea, grupul MedLife şi-a continuat strategia de extindere pe piaţa locală de servicii private de sănătate prin preluarea unui pachet majoritar de 60% din clinica Medica Sibiu.

Pe piaţa de IT&C au fost anunţate tranzacţii importante, cum ar fi preluarea Ropeco de către Romanian Business Consult, preluarea Tellence Technologies de către Orion Innovation, sau preluarea Gemini Solutions de către ThoughtWorks.

Totodată. în sectorul energiei regenerabile, una dintre cele mai importante tranzacţii a fost preluarea unui portofoliu de proiect de peste 1.000 MW de energie verde de către Enel Green Power România de la dezvoltatorul de parcuri de producţie din surse regenerabile, Monsson Group. Proiectele vor intra în etapa de construcţie în următorii 3 ani şi vor acoperi 500 MW în energie eoliană şi 500 MW în energie solară.

„Alte câteva tranzacţii importante au fost anunţate şi în sectorul de logistică şi transport, cum ar fi achiziţia de către Fortress REIT a unui parc logistic în Chitila pentru o valoare de 30 de milioane de euro, respectiv achiziţia de către fondul de investiţii Oresa Ventures a parcului logistic şi industrial Solo Iaşi de la Tester Group”, se menţionează în comunicat.

În domeniul bancar, în prima săptămână a anului a fost anunţată preluarea operaţiunilor bancare ale Credit Agricole în România de către Vista Bank.

„Odată cu orientarea tot mai alertă a fluxurilor de capital către pieţele emergente, România prezintă o atractivitate tot mai mare pentru investitori având în vedere dimensiunea oportunităţilor de investiţii şi profilul macroeconomic, cu o predictibilitate şi stabilitate superioară celorlalte state din regiune. În plus, tendinţa consolidării strategice în anumite sectoare ca urmare a crizei sanitare este de aşteptat să continue să dinamizeze numeroase tranzacţii având jucători strategici în poziţia de vânzători”, se mai spune în comunicat.

În 2020, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% faţă de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arată raportul PwC M&A Outlook. Totuşi, dat fiind contextul, valoarea pieţei a rămas la un nivel înalt, de 4,9 miliarde de euro, faţă de 5,2 miliarde de euro în 2019.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...