1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Piaţa gazelor pentru consumatorii non-casnici va fi liberalizată în totalitate de la 1 ianuarie 2015

Preţurile reglementate pe piaţa gazelor pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate complet la începutul anului viitor, iar utilizatorii trebuie să negocieze cu furnizorii preţuri noi până la 31 decembrie 2014, potrivit unui Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), publicat în Monitorul Oficial.

29 oct, 2014 | Agerpres

'Clienţii non-casnici trebuie să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale şi să încheie cu aceştia un contract de vânzare-cumpărare a gazelor, fie prin negociere directă a preţului şi a condiţiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului respectiv, până cel târziu la data de 31 decembrie 2014, în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate', se arată în textul ordinului citat de Agerpres.

În perioada 1 noiembrie - 31 decembrie, furnizorii au obligaţia să informeze lunar, în scris, clienţii non-casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au optat pentru furnizarea în regim negociat, despre faptul că preţurile reglementate vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2015 şi despre faptul că trebuie să încheie un nou contract, cu noi preţuri. De asemenea, furnizorii sunt obligaţi să transmită clienţilor industriali o ofertă de preţ.

'Prin derogare, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015, în privinţa clienţilor non-casnici care nu au încheiat în conformitate cu art. 2 un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale (fie prin negociere directă, fie prin acceptarea unei oferte-tip - n.r.), furnizarea gazelor naturale se realizează în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la data de 31 decembrie, cu excepţia clauzelor din cuprinsul acestora privind preţul final reglementat', mai precizează ordinul.

Pentru clienţii casnici, liberalizarea totală era programată pentru 31 decembrie 2018, însă Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate.

Totodată, în urma cu o săptămână, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara, într-un interviu pentru AGERPRES, că decizia de a amâna calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie nu va fi revizuită, chiar dacă un raport recent al Comisiei Europene spune că România trebuie să urmeze vechiul calendar.

'În legătură cu populaţia, decizia a fost deja validată de Parlamentul României, liberalizarea s-a amânat cu doi ani şi jumătate. Nu ştiu când a fost redactat acel raport al Comisiei Europene, este posibil să fi fost redactat cu mult înainte de decizia şi de discuţiile pe care noi le-am avut pe acest subiect. Ce vă pot spune este că nu mai avem ce să discutăm cu nimeni în legătură cu această decizie. Este o decizie luată, asumată de către noi, este o decizie corectă faţă de consumatorul casnic din România. Sunt două-trei entităţi afectate, Romgaz, Petrom, poate şi cei care urmează să producă, însă sunt companii cu stabilitate financiară şi nu vor fi probleme. Dacă s-ar fi negociat mai bine de la început poate nu am fi ajuns aici, dar, repet, este o decizie ireversibilă, nu mai trebuie să discutăm cu nimeni pe acest subiect, subiectul este unul închis'

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO