Piaţa închirierii spaţiilor de birouri a crescut cu 27% în primul trimestru din 2012

Piaţa închirierii spaţiilor de birouri a crescut cu 27% în primul trimestru din 2012, se arată într-un studiu al companiei imobiliare Esop.
Economica.net - lun, 02 apr. 2012, 10:42
Piaţa închirierii spaţiilor de birouri a crescut cu 27% în primul trimestru din 2012

Astfel, volumul total al spaţiilor de birouri solicitate de clienţii firmei Esop în 2012 se ridică la 129.620 mp, cu 27% mai mult decât în primul trimestru al anului 2011 şi cu circa 40% peste media trimestrelor din 2011.

‘Observăm un trend pozitiv. Creşterea cu 17% a suprafeţei medii solicitate de companiile mijlocii,
de la 356 mp în T1 2011, la 451 mp în T1 2012, înseamnă că firmele încep să-şi extindă activitatea, iar relocările să aibă la bază nu doar dorinţa de diminuarea a costurilor de chirie, ci şi nevoia de spaţii mai mari’, a arătat Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Din volumul total de cereri venite de la companiile medii, peste 50% sunt pentru sedii cu chirii sub 11 euro/mp. Cererea de spaţii de birouri pe segmentul de sub 11 euro/mp din primele trei luni al lui 2012 este egală cu jumătate din cererea pe întreg anul 2009.

De altfel, din 2009 şi până în prezent, cererea din partea companiilor medii pentru spaţii ce au chirii sub 11 euro/mp a crescut continuu, în timp ce solicitările pentru celelalte segmente de închiriere (între 12 şi 15 euro/mp şi peste 15 euro/mp) au cunoscut evoluţii descrescătoare sau stagnări.

‘Una dintre cele mai importante tendinţe observate la sfârşitul T1 2012 este scăderea semnificativă a stocului de spaţii din vile, cu 32% . La finalul T1 2012 mai este disponibilă o suprafaţă de 100.812 mp, faţă de 149.505 mp la finalul T1 2011, ceea ce arată că în ultimul an firmele medii au preferat să închirieze spaţii de birouri în vile’, declară Alexandru Petrescu.

Pe celălalt segment de piaţă, al imobilelor de birouri mai mari, stocul spaţiilor de birouri în centre de afaceri a înregistrat o uşoară creştere de 2%, de la 696.618 mp în T1 2011 la 711.238 mp în T1 2012, pe fondul contracţiei spaţiilor ocupate în astfel de clădiri.

Din stocul total de birouri disponibil în centre de afaceri, aproximativ 40% dintre spaţii au o calitate slabă a finisajelor sau spaţiile nu sunt renovate de curând. Chiar şi aşa suprafaţa spaţiilor de birouri de calitate disponibile în centre de afaceri este de 4 ori mai mare decât cea a spaţiilor de birouri din vile, ceea ce însemnă că există o competiţie mult mai acerbă între proprietarii de centre de afaceri, decât între proprietarii de vile.

Şi în 2012, managerii companiilor medii consideră mai atractive vilele, atât datorită chiriilor mai reduse, cât şi datorită cheltuielilor de mentenanţă mai mici şi a condiţiilor contractuale mai flexibile.

Te-ar mai putea interesa și
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din......
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...