Piața IT&C din România a crescut cu peste 22% în 2020

Piața serviciilor IT&C a urcat cu 23,4% în 2020, iar comerțul en-gros de echipamente informatice și de telecomunicații a crescut cu 20,5% față de 2019, rezultând o creștere totală a pieței de 22,27%, arată o analiză efectuată de Arctic Stream, companie cu capital integral românesc, furnizor de servicii în domeniul tehnologiilor și echipamentelor de comunicații, a centrelor de date și a soluțiilor software.
Lidia Neagu - lun, 17 mai 2021, 15:08
Piața IT&C din România a crescut cu peste 22% în 2020

Valoarea totală a pieței pentru servicii IT&C și comerț cu echipamente de comunicații a fost de 58,81 miliarde lei (11,92 miliarde euro), în 2020, comparativ cu 48,1 milioane de lei (9,75 miliarde de euro), în anul anterior.

Rezultatele excelente din sectorul IT&C, de anul trecut, urmează altui an bun (2019), când piața serviciilor și cea a comerțului cu ridicata de echipamente era deja pe un trend ascendent și înregistra o creștere de 15,35% față de 2018.

Rezultatele excelente din sectorul IT&C, de anul trecut, urmează altui an bun (2019), când piața serviciilor și cea a comerțului cu ridicata de echipamente era deja pe un trend ascendent și înregistra o creștere de 15,35% față de 2018. În pofida crizei sanitare mondiale, care a dus la o scădere cu peste 10% a economiei românești în trimestrul al II-lea din 2020, nevoia de soluții pentru munca la distanță a condus la investiții din partea companiilor și a instituțiilor publice în echipamente, servicii pentru comunicații, infrastructuri și soluții de securitate a datelor, precum și în capacitatea de comunicare și colaborare online, subliniază analiza Arctic Stream.

Pandemia COVID-19 a izbucnit într-un moment de creștere a cererii de servicii pentru digitalizarea operațiunilor și automatizări, astfel că noul context global a impulsionat investițiile în domeniu. Astfel, chiar dacă ritmul de creștere ar putea fi mai puțin spectaculos față de anul trecut, piața va înregistra o creștere solidă în continuare. Pe de o parte, la nivel global, compania de consultanță și cercetare IT&C, Gartner, previzionează, în studiul Top Strategic Technology Trends for 2021, că bugetele de investiții IT vor ajunge la 4,1 trilioane de dolari anul acesta, continuând să crească până la 4,29 trilioane de dolari în 2022, în timp ce avansul global de anul viitor este estimat la 4,6%.

În același timp, în România, Arctic Stream anticipează o creștere anuală a pieței de cel puțin 14-15% în următorii 3-4 ani. Mai mult, dacă în perioada 2015-2020, sectorul IT&C a reprezentat circa 7% din PIB-ul României, în următorii ani, ponderea acestuia ar putea atinge 10%, în contextul în care atât companiile private din diferite industrii (banking, retail, energie și utilități etc.), cât și instituțiile statului vor continua să investească în transformarea digitală.

„Deși anul 2020 a pus omenirea în fața unei situații fără precedent în istoria recentă, căile prin care s-a răspuns la această provocare au inclus extinderea muncii la distanță și a serviciilor oferite prin internet de către sectorul public și companiile private. Arctic Stream a răspuns prompt nevoii în creștere de infrastructură IT performantă și care să devină rapid funcțională, ceea ce a dus la cea mai mare cifră de afaceri și la cel mai bun profit din istoria companiei noastre. Trendul de transformare digitală a societății era deja unul ireversibil, dar ritmul de dezvoltare s-a accelerat, iar obiectivul nostru este să ne adaptăm business-ul pentru a valorifica în continuare oportunitățile acestei piețe în expansiune”, a declarat Dragoș Octavian Diaconu, fondator și director general al Arctic Stream.

Anul trecut, Arctic Stream a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro (peste 40 milioane de lei), în creștere cu peste 120% față de 2019, și un profit de peste 1,2 milioane de euro (peste 6 milioane lei), mai mare cu 200% față de anul anterior.

Dat fiind contextul favorabil proiectelor de transformare digitală, Arctic Stream își propune să răspundă în continuare cererii de infrastructuri IT modulare, scalabile și proiectate de echipe cu experiență. De asemenea, compania vizează accelerarea creșterii prin atragerea de finanțare de pe piața de capital, pentru posibile achiziții de firme din domeniu și intrarea pe noi nișe de business.

Pentru a-și atinge obiectivele, în 2021, Arctic Stream își va extinde cu 30% echipa și capabilitățile tehnice ale acesteia. Mai mult, prin obținerea de noi certificări (VMware, Citrix, Cisco Data Center, Cisco Collaboration și altele), va spori expertiza companiei.

Arctic Stream este o companie cu capital integral românesc, fondată în 2017, cu un portofoliu de servicii care include: evaluarea infrastructurii IT; consultanța; proiectarea, reproiectarea, integrarea și dezvoltarea infrastructurii de date și de securitate IT; managementul de proiect, configurarea, implementarea și migrarea de soluții complexe; alături de mentenanța și suportul operațional post-implementare. Compania deține certificarea Cisco Certified Premier Partner din anul 2017, alături de alte numeroase ale certificări de la producători de top mondial precum Cisco Systems, Dell, Palo Alto, VMware și Veeam.

Te-ar mai putea interesa și
Procurorul CPI cere Rusiei să coopereze în privința anchetelor care vizează crimele de război comise în Ucraina
Procurorul CPI cere Rusiei să coopereze în privința anchetelor care vizează crimele de război comise în Ucraina
Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga,......
Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a lansat un apel pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei
Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a lansat un apel pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la ...
Ucraina a cerut Germaniei să oprească sau să reducă drastic importurile de gaze rusești prin Nord Stream 1
Ucraina a cerut Germaniei să oprească sau să reducă drastic importurile de gaze rusești prin Nord Stream 1
Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 deoarece ...
Primele contracte de gaze încheiate la BRM cu livrare în anul 2023, după începutul războiului din Ucraina. Prețuri mari
Primele contracte de gaze încheiate la BRM cu livrare în anul 2023, după începutul războiului din Ucraina. Prețuri mari
Zilele trecute au avut loc primele tranzacții cu gaze cu livrare în anul calendaristic 2023 încheiate la Bursa Română ...