Piața mondială de PC-uri, la cel mai înalt nivel din 2012 încoace

Vânzările la nivel mondial de PC-uri în cursul anului 2021 au ajuns la 348,8 milioane de unități, în creștere cu 14,8% față de 2020, când s-au vândut 303,8 milioane de calculatoare, potrivit datelor IDC. Acesta reprezintă cel mai ridicat nivel de livrări pe care piața PC-urilor l-a înregistrat din 2012.
Lidia Neagu - Dum, 30 ian. 2022, 09:04
Piața mondială de PC-uri, la cel mai înalt nivel din 2012 încoace

În ultimul trimestru al anului trecut, vânzările au ajuns la 92,7 milioane de unități, cu 1% mai mari față de același trimestru din 2020, potrivit rezultatelor preliminare ale studiului Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker al International Data Corporation (IDC).

„Anul 2021 a fost cu adevărat anul revenirii pentru PC”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru Mobile and Consumer Device Trackers de la IDC. „Nevoia de PC-uri a consumatorilor de pe piețele emergente și cererea comercială globală au rămas puternice în timpul trimestrului. În timp ce cererea din partea consumatorilor și a instituțiilor de învățământ s-a diminuat pe unele piețe dezvoltate, continuăm să credem că piața globală de PC-uri s-a resetat la un nivel mult mai ridicat decât înainte de pandemie.”

Dacă nu ar fi fost criza procesoarelor și cea logistică, piața ar fi crescut și mai mult, spun cei de la IDC.

„Un mediu logistic provocator, împreună cu lipsurile continue din partea ofertei, au însemnat că piața PC-urilor ar fi putut fi chiar mai mare decât a fost în 2021”, potrivit lui Tom Mainelli, vicepreședinte de grup al IDC Device and Consumer Research. „Am încheiat anul cu mulți cumpărători care încă așteptau să le fie expediate comenzile de PC-uri. Pe măsură ce parcurgem prima jumătate a anului, ne așteptăm ca oferta să rămână limitată, în special în ceea ce privește segmentul comercial, unde cererea este cea mai robustă.”

Topul vânzărilor

Anul trecut cele mai mari le-a înregistrat compania Lenovo, cu 81,93 milioane de unități livrate, în creștere cu 14,1% față de anul 2020. Cota de piață a fost de 23,5%.

Pe locul doi se află HP, cu 74,1 milioane de unități și o cotă de 21,1%. Dell a ocupat locul al treilea, cu 59,3 milioane de calculatoare vândute și o cotă de 17% din piață.

La mare distanță, pe locul patru, se află Apple, cu 27,77 milioane de Mac-uri livrate și o cotă de 8%. Top 5 este încheiat de Acer,cu vânzări de 23,9 milioane de unități, corespunzătoare unei cote de 6,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...