Piaţa obligaţiunilor corporative din România ar putea ajunge la 1,5 miliarde euro în 2015

Piaţa obigaţiunilor corporative emise de entităţile locale ar putea ajunge în 2015 la 1,5 miliarde euro, cu o pondere de 1% din PIB, şi la patru miliarde euro în 2020, reprezentând 2% din PIB, a declarat luni Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD-Groupe Societe Generale.
Economica.net - lun, 03 dec. 2012, 14:37
Piaţa obligaţiunilor corporative din România ar putea ajunge la 1,5 miliarde euro în 2015

În acest an, piaţa obligaţiunilor corporative se situează la nivelul a 200 milioane euro, cu o pondere de 0,15% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor estimate de Cercel la un seminar pe tema finanţării în moneda locală la BNR.

Ponderea obligaţiunilor corporative locale în activele combinate ale instituţiilor financiare non bancare din România este de circa 3% în acest an, la active combinate de 6,7 miliarde euro, iar în 2015 ar putea ajunge la 13%, raportat la active de 11 miliarde euro.

Cercel estimează că ponderea ar putea urca la 18% până în 2020, cu active combinate preconizate de 22 miliarde euro.

În Polonia, spre exemplu, piaţa obligaţiunilor corporative se situează la 12 miliarde euro, reprezentând 3% din PIB. Totodată, are o pondere de circa 12% din activele combinate ale fondurilor de pensii, fondurilor de investiţii şi societăţilor de asigurare (instituţii financiare non-bancare).

Intermedierea financiară din România este cea mai redusă din Uniunea Europeană, fiind asigurată în proporţie foarte mare de către sectorul bancar.

„Amenajările macroprudenţiale incluse în Basel III, deşi întemeiate dintr-o perspectivă de siguranţă sistemică, plasează constrângeri asimetrice asupra băncilor din România, putând adânci decalajele de intermediere financiară faţă de celelalte ţări din UE”, a mai spus Cercel.

Astfel, aceste constrângeri vor impune un management restrictiv al bilanţurilor băncilor şi vor afecta în special creditul corporativ destinat proiectelor de investiţii, de care depinde creşterea economică şi a PIB potenţial, adăugându-se altor elemente de prociclicitate economică.

Pentru dezvoltarea pieţei locale de obligaţiuni corporative este necesară o atitudine proactivă a actorilor implicaţi în dezvoltarea pilonului non-bancar de intermediere financiară.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...