1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 10 º

Companii

Piaţa petrolieră este aproape de punctul de echilibru - IEA

Oferta şi cererea pe piaţa petrolieră sunt aproape de punctul în care vor coincide, după aproape trei ani de ofertă excedentară, a apreciat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), în condiţiile în care reducerile de producţie convenite de marii producători sunt contracarate de scăderea cererii de petrol în statele dezvoltate, transmite AFP.

13 apr, 2017 | Agerpres

În luna decembrie a anului trecut, statele membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, au ajuns la un acord pentru a-şi reduce producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani. Ulterior, mai mulţi producători non-OPEC în frunte cu Rusia au acceptat şi ei să îşi reducă producţia cu 558.000 de barili pe zi.

'Ne aflăm la jumătatea perioadei de şase luni de reducere a producţiei convenite de OPEC şi 11 state non-OPEC. Pentru ţările OPEC gradul de respectare a reducerilor de producţie a fost impresionant încă de la început în timp ce ţările non-OPEC îşi majorează treptat gradul de respectare, chiar dacă în cazul lor este mai greu pentru analişti să verifice datele', apreciază IEA în raportul său lunar publicat joi. Potrivit IEA în cazul ţărilor OPEC gradul de respectare a ajuns la 99% în luna martie, timp ce în cazul ţărilor non-OPEC gradul de respectare a ajuns la 64% de la 38% în luna februarie.

De asemenea, IEA şi-a revizuit estimările privind creşterea cererii mondiale de petrol în 2017 cu aproximativ 40.000 de barili pe zi, până la 1,32 milioane de barili pe zi, dar a avertizat că şi aceste estimări ar putea fi optimiste având în vedere încetinirea consumului în SUA şi economiile avansate din Asia precum Australia, Japonia şi Coreea de Sud. Pe partea ofertei de petrol, IEA susţine că producţia mondială a scăzut cu 755.000 de barili pe zi în luna martie până la 95,98 milioane barili pe zi.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO