1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Piaţa petrolieră se va reechilibra până în 2017 - şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei

Piaţa petrolieră se va reechilibra până în 2017, a afirmat, joi, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite Reuters.

21 apr, 2016 | Agerpres

Preţul scăzut al ţiţeiului a redus investiţiile petroliere cu aproximativ 40% în ultimii doi ani, scăderi semnificative fiind înregistrate în SUA, Canada, America Latină şi Rusia, iar dependenţa globală de ţiţeiul din Orientul Mijlociu va accelera substanţial în următorii ani, a explicat şeful IEA.

'Anul acesta, ne aşteptăm la cel mai semnificativ declin din ultimii 25 de ani al furnizării din statele care nu sunt membre OPEC, aproape 700.000 de barili pe zi. În acelaşi timp, creşte cererea pe plan mondial, condusă de India, China şi alte state emergente', le-a declarat jurnaliştilor Fatih Birol, după o întâlnire cu premierul nipon Shinzo Abe, la Tokyo.

'Anul acesta sau cel târziu în 2017 ne aşteptăm la reechilibrarea pieţei petrolului şi a preţurilor. Analizând toate fundamentele - cererea, furnizarea şi pieţele bursiere - am toate motivele să cred că în absenţa unor probleme economice majore, vom vedea echilibru pe pieţe cel mai târziu din 2017', a afirmat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Acesta a adăugat că, în prezent, producerea ţiţeiului din zăcămintele de şisturi bituminoase este dificilă, chiar dacă în prezent cotaţia barilului de petrol Brent depăşeşte 45 de dolari.

În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a crescut miercuri cu 1,73 dolari, ajungând la valoarea de 45,80 dolari.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO