Piaţa românească de IT: 14.000 de companii, 75.500 de angajaţi şi venituri totale de 4 miliarde euro, în 2014

Circa 14.000 de companii IT în care lucrează 75.500 de angajaţi îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în România, iar veniturile generate de acestea au fost, în 2014, de 4 miliarde de euro, relevă un studiu despre industria IT naţională, realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania, transmite Agerpres.
Economica.net - mie, 25 nov. 2015, 15:32
Piaţa românească de IT: 14.000 de companii, 75.500 de angajaţi şi venituri totale de 4 miliarde euro, în 2014

Potrivit sursei citate, din totalul companiilor IT existente în România, aproximativ 50% sunt localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca. De altfel, în Cluj, există cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, unul dintre 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

În ceea ce priveşte forţa de muncă activă, în Bucureşti şi judeţele Cluj, Iaşi şi Timiş sunt prezenţi 73% din totalul angajaţilor din industria IT locală.

Capitala se remarcă, de departe, ca fiind oraşul cu cei mai mari angajatori, asigurând aproape jumătate din totalul locurilor de muncă în IT din România. Pe de altă parte, din perspectiva evoluţiei anuale a numărului de angajaţi, judeţele Iaşi, Dolj, Bihor, Constanţa şi Gorj se evidenţiază prin creşterea numărului total de angajaţi în domeniu, cu peste 30%, comparativ cu 2013.

Celor 75.500 de angajaţi permanenţi ai jucătorilor din IT-ul românesc li se alătură specialiştii PFA, numărul lor ridicându-se la circa 17.000, în 2014, la nivelul întregii ţări.

Datele analizate de Clusterul iTech Transilvania by ARIES (Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software), cea mai mare organizaţie creată pentru industria IT&C locală, relevă şi zonele cu cei mai mari angajatori din ţară. Din nou, Bucureştiul şi Clujul sunt, în egală măsură, ”gazdele’ celor mai mari angajatori, cu peste 1.000 de salariaţi/companie.

Conform studiului, cifra de afaceri însumată a industriei IT din România a fost de aproximativ 16 miliarde lei, în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate în Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalte oraşe sub 10%.

În privinţa remuneraţiei medii nete pe care o primeşte un angajat din IT-ul românesc, aceasta ajunsese, la jumătatea anului 2015, potrivit reprezentanţilor companiilor incluse în studiu, la circa 2.600 de lei. În acelaşi context, peste jumătate dintre companii (54%) au operat sau urmează să opereze creşteri salariale, până la finele anului, cu aproximativ 16%.

‘Concluzia este simplă: IT-ul va continua să susţină economia românească şi să fie un angajator de top. Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, alături de cei care colaborează în regim de PFA în IT, să atingă peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000, în decembrie 2014’, a afirmat preşedintele ARIES Transilvania, Voicu Oprean.

În topul beneficiilor oferite angajaţilor de firmele de IT din România se află: training-urile şi bonusurile de sărbători sau vacanţă (aproximativ 58%), bonusurile de performanţă (55%) şi evenimentele dedicate angajaţilor (51%). De asemenea, salariaţii primesc, în proporţie ridicată, sprijin financiar pentru evenimente deosebite în familie, asigurări medicale, dar şi tichete de masă.

iTech Transilvania, clusterul pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate şi sprijinirea inovării, a fost constituit în regiunea Nord-Vest a României, având printre membrii săi organizaţii din judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare. Clusterul are în prezent peste 50 membri (IMM-uri, două universităţi clujene, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi asociaţii nonprofit).

ARIES este Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software, cea mai mare şi influentă organizaţie creată pentru industria IT&C din România, cu patru filiale zonale la: Timişoara, Braşov, Cluj şi Craiova.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...