Piaţa românească de IT: 14.000 de companii, 75.500 de angajaţi şi venituri totale de 4 miliarde euro, în 2014

Circa 14.000 de companii IT în care lucrează 75.500 de angajaţi îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în România, iar veniturile generate de acestea au fost, în 2014, de 4 miliarde de euro, relevă un studiu despre industria IT naţională, realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania, transmite Agerpres.
Economica.net - mie, 25 nov. 2015, 15:32
Piaţa românească de IT: 14.000 de companii, 75.500 de angajaţi şi venituri totale de 4 miliarde euro, în 2014

Potrivit sursei citate, din totalul companiilor IT existente în România, aproximativ 50% sunt localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca. De altfel, în Cluj, există cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, unul dintre 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

În ceea ce priveşte forţa de muncă activă, în Bucureşti şi judeţele Cluj, Iaşi şi Timiş sunt prezenţi 73% din totalul angajaţilor din industria IT locală.

Capitala se remarcă, de departe, ca fiind oraşul cu cei mai mari angajatori, asigurând aproape jumătate din totalul locurilor de muncă în IT din România. Pe de altă parte, din perspectiva evoluţiei anuale a numărului de angajaţi, judeţele Iaşi, Dolj, Bihor, Constanţa şi Gorj se evidenţiază prin creşterea numărului total de angajaţi în domeniu, cu peste 30%, comparativ cu 2013.

Celor 75.500 de angajaţi permanenţi ai jucătorilor din IT-ul românesc li se alătură specialiştii PFA, numărul lor ridicându-se la circa 17.000, în 2014, la nivelul întregii ţări.

Datele analizate de Clusterul iTech Transilvania by ARIES (Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software), cea mai mare organizaţie creată pentru industria IT&C locală, relevă şi zonele cu cei mai mari angajatori din ţară. Din nou, Bucureştiul şi Clujul sunt, în egală măsură, ”gazdele’ celor mai mari angajatori, cu peste 1.000 de salariaţi/companie.

Conform studiului, cifra de afaceri însumată a industriei IT din România a fost de aproximativ 16 miliarde lei, în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate în Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalte oraşe sub 10%.

În privinţa remuneraţiei medii nete pe care o primeşte un angajat din IT-ul românesc, aceasta ajunsese, la jumătatea anului 2015, potrivit reprezentanţilor companiilor incluse în studiu, la circa 2.600 de lei. În acelaşi context, peste jumătate dintre companii (54%) au operat sau urmează să opereze creşteri salariale, până la finele anului, cu aproximativ 16%.

‘Concluzia este simplă: IT-ul va continua să susţină economia românească şi să fie un angajator de top. Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, alături de cei care colaborează în regim de PFA în IT, să atingă peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000, în decembrie 2014’, a afirmat preşedintele ARIES Transilvania, Voicu Oprean.

În topul beneficiilor oferite angajaţilor de firmele de IT din România se află: training-urile şi bonusurile de sărbători sau vacanţă (aproximativ 58%), bonusurile de performanţă (55%) şi evenimentele dedicate angajaţilor (51%). De asemenea, salariaţii primesc, în proporţie ridicată, sprijin financiar pentru evenimente deosebite în familie, asigurări medicale, dar şi tichete de masă.

iTech Transilvania, clusterul pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate şi sprijinirea inovării, a fost constituit în regiunea Nord-Vest a României, având printre membrii săi organizaţii din judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare. Clusterul are în prezent peste 50 membri (IMM-uri, două universităţi clujene, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi asociaţii nonprofit).

ARIES este Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software, cea mai mare şi influentă organizaţie creată pentru industria IT&C din România, cu patru filiale zonale la: Timişoara, Braşov, Cluj şi Craiova.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...