Piaţa românească de leasing financiar a crescut cu 16% în primul semestru din 2015

Piaţa de leasing financiar din România a crescut în primul semestru al anului 2015 cu 16% faţă de aceeaşi perioada a anului 2014, ajungând la finanţări noi în valoare de 769 milioane euro, informează Asociaţia Societăţilor Financiare ALB România, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 11 aug. 2015, 13:06
Piaţa românească de leasing financiar a crescut cu 16% în primul semestru din 2015

Distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost următoarea: 77,5% (596 milioane euro) autoturisme şi vehicule comerciale, 20% (154 milioane euro) echipamente, 2,5% (19 milioane euro) imobiliare.

La nivel de volume nou finanţate, vehiculele au înregistrat o creştere de 18% faţă de aceeaşi perioada a anului precendent.
Din punctul de vedere al finanţării pe categorii de vehicule, ponderile au rămas la un nivel constant comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2014, autoturismele reprezentând, încă, o pondere majoritară de 47% din totalul volumului nou finanţat în domeniul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 41%, vehiculele comerciale uşoare, cu 10%, alte categorii de vehicule – 2%.

‘Rezultatele primului semestru ne confirmă aşteptările pentru o evoluţie pozitivă a pieţei de leasing în 2015, în cadrul unui climat favorabil creşterilor pe toate domeniile importante pentru economie. Piaţa auto a fost finanţată prin leasing financiar cu 600 de milioane de euro în primul semestru al acestui an, segmentul vehiculelor fiind în continuare principalul motor de creştere al industriei, susţinut însă de un alt element foarte important, şi anume creşterea notorietăţii leasingului în rândul companiilor, numărul IMM-urilor care au apelat la servicii de leasing financiar fiind în creştere anul acesta faţă de 2014’, a declarat Felix Daniliuc, preşedintele ALB.

În comparaţie cu aceeaşi perioada a anului 2014, la finalul primului semestru al anului 2015 s-a înregistrat o creştere a finanţării sectorului construcţiilor (de la 14% la 22%), o tendinţă similară fiind consemnată şi la finanţarea echipamentelor medicale (de la 5% la 10%) şi la industria alimentară (de la 5% la 7%). Finanţarea echipamentelor agricole se menţine la acelaşi nivel ridicat, reprezentând o pondere majoritară de 27% din finanţarea echipamentelor în leasing financiar.

Ponderea finanţării echipamentelor destinate altor industrii este în scădere: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului – scădere de la 6% la 3%, finanţarea tehnologiei în domeniul energiei – de la 7% la 3%, industria metalurgică – de la 7% la 6%.

Finanţarea celorlalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă, iar sectorul imobiliar menţine minimul istoric din 2013 şi 2014, cu o pondere de 2,5% din total finanţări, fiind în concordanţă cu contextul general al pieţei imobiliare din România.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finanţărilor, urmaţi de persoanele fizice (2%). Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat are o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autorităţilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional.

Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (33%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (2%), ultima perioadă fiind caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 81% din total, urmate de cele captive producătorilor – cu 15% şi de companiile de leasing financiar independente – cu 4%.

ALB reprezintă 86% din piaţa de leasing financiar din România. ALB este membră a Federaţiei Europene a Asociaţiilor Societăţilor de Leasing – Leaseurope şi coordonează Grupul de lucru CEE al Leaseurope.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...