Piaţa sancţionează pe SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia. Au preţul la Bursă mult sub valoarea activelor

Discount-urile preţurilor de piaţă ale societăţilor financiare de investiţii (SIF) faţă de valoarea pe acţiune a activelor lor variau între -63% la SIF Banat Crişana şi -37% la SIF Transilvania şi SIF Oltenia. Activele nete cumulate ale SIF-urilor totalizau 6,5 miliarde lei, la 31 octombrie, în creştere cu 1,7%, faţă de septembrie, şi cu 8,1% în zece luni, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 14:11
Piaţa sancţionează pe SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia. Au preţul la Bursă mult sub valoarea activelor

Piaţa sancţionează incertitudinile privind managementul SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) cotându-le mult sub valoarea portofoliilor lor, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Acţiunea SIF Banat Crişana (SIF1) a încheiat luna trecută cu un discount între preţul de piaţă şi valoarea pe acţiune a activului net de -63,2%, iar la SIF Muntenia (SIF4) cu -50%. SIF4 este administrată de SAI Muntenia Invest, care a fost cumpărată de SIF1.

După ce a preluat conducerea SIF Banat Crişana (SIF1), grupul deacţionari apropiat Bănci iTranilvania repretentat de preşedintele SIF1 Dragoş Bîlteanu, a suprins piaţa prin câteva decizii controversate. SIF1 a finanţat compania de la care a venit Bîlteanu cumpărându-i obligaţiunile. Apoi a mutat administrarea unor active în Cipru, înfiinţând SIF Imobiliare, în mod netransparent.

SIF1 nu a acordat dividende din profitul de anul trecut.

SIF Moldova (SIF2) care a anunţat că va cumpăra jumătate din SAI Muntenia Invest, are un discount de -47,3%.

În schimb, SIF Transilvania şi SIF Oltenia au preţurile de piaţă cu numai 37% sub valoarea unitară a activelor.

În mod obişnuit investitorii cer pe piaţă discont-uri la acţiunile fondurilor de investtiţii faţă de activele acestora, în ideea că plasamentele în fonduri  sunt riscante, dewpinzând de managementul lor. Discount-urile sunt mai mari sau mai mici în funcţie de gradul de risc pe care piaţa îl percepe faţă de acţiunile respective.

Exprimat în euro, nivelul activelor nete, la finele lunii octombrie, a fost de 1,46 miliarde euro, cu 1,6% peste nivelul atins la finele lunii anterioare.

În luna octombrie, patru din cele cinci SIF-uri au înregistrat creşteri ale activelor. Nivelul acestora a oscilat între 1,7% la SIF Banat – Crişana şi 2,4% la SIF Moldova. SIF Transilvania a înregistrat o scădere de 0,1%.

Pe ansamblul anului 2013, SIF Transilvania a înregistrat o scădere de activ de 7,3%.

‘Nivelul preţurilor de închidere la finele lunii raportate, confirmă evoluţia ezitantă din ultima perioadă, astfel că după ce luna trecută toate SIF înregistrau creştere, în octombrie doar SIF Oltenia mai înregistrează creştere. Corecţiile înregistrate de cele patru SIF pornesc de la -0,2% la SIF Transilvania şi coboară până la -2,7% la SIF Muntenia. Pe ansamblul anului 2013, tot SIF Oltenia rămâne singura care înregistrează creştere şi anume 19,8%’, arată analiştii AAF, într-un comunicat remis AGERPRES.

Structura activelor arată că pe ansamblul SIF, în octombrie, investiţiile pe termen scurt s-au oprit din trendul descrescător şi s-au apreciat cu 1,9%. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF, era de 94,6% (94,6% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF, a crescut uşor la 59,7%, faţă de 59,3% la finele lunii septembrie.

Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a fost de 63%, la finele lunii octombrie.

În luna octombrie 2013, SIF Transilvania şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 3,19% şi respectiv 2,21% din capitalul lor social, în cuantumul a 3.163 tranzacţii realizate pe SIF Transilvania şi 2.177 tranzacţii pe SIF Oltenia.

Din punctul de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc 1.635 tranzacţii ce au însumat 0,88% din capitalul social.

Te-ar mai putea interesa și
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în această zonă mai sunt multe de făcut, a declarat, joi, Daniela......
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...