1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Piaţa serviciilor de consultanţă din România a atins valoarea de 200 milioane euro în 2018

Piaţa serviciilor de consultanţă din România a crescut cu aproximativ 6%, până la 200 de milioane de euro, în 2018 faţă de anul precedent, iar trendul se va menţine similar şi pentru acest an, relevă un studiu de piaţă, publicat joi. 

21 mar, 2019 | Agerpres

Conform rezultatelor raportate de principalele companii de consultanţă din regiune, România se clasează pe a doua poziţie, în urma Poloniei, ca valoare a serviciilor de consultanţă oferite de către cei mai importanţi jucători din domeniu, în 2018. Astfel, pe piaţa poloneză, companiile de consultanţă au furnizat, anul trecut, servicii în valoare de peste 500 milioane euro.

La nivel local, în 2018, s-a înregistrat cea mai mare creştere a cererii de servicii de consultanţă din ultimii cinci ani, iar cele mai multe solicitări au venit din partea companiilor de servicii financiare, urmate de cele din sectorul energetic şi al resurselor umane. Clasamentul este completat de solicitări provenite din sectorul de producţie, servicii, companii cu profil tehnologic, de media şi telecomunicaţii, precum şi cele din retail.

Datele studiului întocmit de Horvath & Partners, unul dintre cei mai importanţi actori locali şi internaţionali pe piaţa consultanţei în management arată că, anul trecut, sectoarele în care s-au observat cele mai importante creşteri în privinţa numărului de clienţi pentru servicii de consultanţă sunt producţia şi retailul, cu creşteri de circa 10%.

Per total, piaţa serviciilor de consultanţă din România a înregistrat o creştere de circa 6%, în 2018 faţă de 2017, la peste 200 milioane euro, experţii estimând la acelaşi procentaj de majorare şi în 2019.

În ceea ce priveşte tipul de consultanţă, cele mai solicitate domenii au fost: consultanţă tehnologică (sprijin în dezvoltarea şi îmbunătăţirea de servicii şi instrumente în domeniile aplicaţiilor mobile, social media, robotizare şi automatizări, Internetul Lucrurilor şi Inteligenţă Artificială) - cu un plus de 10% raportat la perioada de referinţă, consultanţă în îmbunătăţirea proceselor operaţionale (+5%, în 2018), consultanţă în elaborarea sau îmbunătăţirea strategiei companiei (+5%), consultanţă în Resurse Umane şi managementul schimbării (+5%) şi consultanţă financiară (+2%).

Estimările Horvath & Partners legate de evoluţia pieţei serviciilor de consultanţă vizează strict managementul performanţei la nivel de companie şi optimizarea performanţei organizaţiilor, fără a face referire la audit şi serviciile conexe sau alte servicii de consultanţă de afaceri, cum ar fi consultanţa fiscală, juridică sau consultanţa în managementul riscului.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO