Piaţa serviciilor poştale şi de curierat din România, estimată la 6 miliarde de lei, în acest an

Cifra de afaceri a pieţei serviciilor de poştă şi curierat din România ar putea ajunge la 6 miliarde de lei, în acest an, după ce în 2019 s-a estimat un business de 5,2 miliarde de lei, reiese dintr-o analiză publicată, luni, de KeysFin.
Economica.net - lun, 18 mai 2020, 09:56
Piaţa serviciilor poştale şi de curierat din România, estimată la 6 miliarde de lei, în acest an

La nivelul anului 2018, afacerile companiilor de poştă şi curierat de pe plan local ajunseseră la aproape 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 16% faţă de 2017, şi cu mai mult de 90% comparativ cu anul 2009.

Analiştii KeysFin estimează apropierea de pragul de 5,2 miliarde de lei, în 2019, pentru ca, în anul curent, ritmul de creştere să se dubleze cel puţin, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat să atingă pragul de 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus.

Potrivit sursei citate, rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii de poştă şi curierat a crescut cu 77%, în comparaţie cu anul 2017 şi a fost cu aproape 317 milioane de lei peste pierderea din 2009, ajungând la aproape 233 milioane de lei, în 2018. În acest sens, dintre cele 2.103 de companii analizate, mai mult de jumătate, 1.267 au înregistrat profit (60%), 633 au raportat pierderi (30%), restul având un rezultat nul în 2018.

În ceea ce priveşte profitul net al industriei, în cursul anului trecut acesta s-a majorat cu aproximativ 13%, depăşind 340 de milioane de lei, faţă de cele 304 milioane de lei raportate cu un an în urmă.

Pe piaţa serviciilor de poştă şi curierat, numărul de companii a avansat în 2018 la puţin peste 2.100, iar pentru pentru 2019 specialiştii KeysFin estimează o creştere de aproximativ 9%.

În ierarhia operatorilor de servicii poştale şi curierat, Poşta Română este în continuare principalul jucător, compania deţinută de statul român prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (93,5%) şi de Fondul Proprietatea (6,5%) raportând, în 2018, o cifră de afaceri de aproape 1,2 miliarde de lei (24,4% din total).

Următorul operator este Fan Courier Express SRL, liderul segmentului de curierat, cu afaceri de 686 de milioane de lei, în 2018, respectiv 14,4% din total.

Podiumul este completat de Urgent Cargus SRL (425 de milioane de lei, 9% din total), TNT România SRL (357 milioane lei, 7,5% din total) şi DHL Internaţional România SRL (289 de milioane de lei, 6,7%).

Cumulat, cele mai mari zece companii au generat 76% din cifra de afaceri totală, relevă datele citate.

Conform cercetării, în 2018, aproximativ 40.700 de angajaţi lucrau pentru companiile locale de poştă şi curierat, cu 5% mai mulţi decât în 2017, iar pentru 2020 analiştii KeysFin preconizează un avans la peste 42.500 angajaţi.

Odată cu declararea stării de urgenţă, care prevedea închiderea restaurantelor, a crescut considerabil şi numărul livrărilor prin aplicaţii de food delivery, precum Glovo, Takeaway.com sau Foodpanda.

„Cu toate acestea, nu toate platformele locale înregistrează şi rezultate conform aşteptărilor: Uber Eats, divizia de food delivery a gigantului mondial Uber, şi-a anunţat recent retragerea din România, începând din 3 iunie, după 2 ani de activitate, reprezentanţii companiei motivându-şi decizia prin faptul că nu au reuşit să devină lideri de piaţă. O parte din divizia Uber Eats a fost însă salvată de la întreruperea activităţii, fiind preluată de Tazz by eMAG, cu scopul de a dezvolta reţeaua de restaurante locale partenere şi piaţa din Bucureşti”, notează compania de consultanţă.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) – la sfârşitul perioadei care au ca domeniu principal de activitate activităţi poştale şi de curier. Toate datele au fost extrase la începutul anului 2020.

KeysFin oferă soluţii de reducere a riscului comercial utilizând date despre companiile din România şi din străinătate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...