1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

News

Piaţa Taksim din Istanbul revine la normal. Incidentele au continuat la Ankara şi Eskisehir

Piaţa Taksim din Istanbul a revenit, miercuri, la normal după mai mult de două săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale, în timp ce incidente au fost semnalate în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Ankara şi Eskisehir (centru), relatează AFP.

19 iun, 2013 | Mediafax

Numeroşi turişti şi riverani au reluat în posesie piaţa Taksim, centrul frondei împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, încă supravegheată de poliţişti, mobilizaţi în număr mare dar din ce în ce mai discreţi, au constatat jurnaliştii AFP.

Lansată luni în piaţa Taksim, moda "oamenilor statui" a avut succes în toată ţara. Zeci de persoane au adoptat această nouă formă de protest paşnic la Istanbul, Ankara, Adana (sud) sau Izmir (vest).

Singurele incidente din cursul nopţii au fost cele semnalate la Ankara şi Eskisehir (centru), unde poliţia a intervenit pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, potrivit presei turce.

În cadrul discursului său săptămânal, în faţa deputaţilor din cadrul partidului său, şeful Guvernului s-a bucurat marţi că a pus capăt contestaţiei. "Democraţia noastră a fost din supusă unui test şi a ieşit victorioasă", a declarat el.

Autorităţile turce au recurs la sute de arestări de la evacuarea, sâmbătă, în forţă a parcului Gezi, a cărui distrugere anunţată a dat startul mişcării de contestare la 31 mai.

Aproximativ 600 de persoane au fost arestate duminică, potrivit barourilor din Ankara şi Istanbul, iar mai multe zeci luni.

Manifestaţiile împotriva Guvernului Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din rândul mişcării islamiste), aflat la putere din 2002, au provocat moartea a patru persoane şi rănirea altor peste 7.800, potrivit ultimului bilanţ al sindicatului medicilor turci.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO