PIB-ul pe locuitor din România ar putea ajunge la acelaşi nivel cu media UE în 2030 – Andrei Rădulescu, Banca Transilvania

19 09. 2021
5andrei_radulescu_zflive_95957900

“România poate intra în top 10 economii ale Uniunii Europene până la final de deceniu din perspectiva PIB-ului nominal, iar PIB / locuitor la paritatea puterii de cumpărare se poate apropia de 100% din media Uniunii Europene până în 2030, de la un nivel de 71,6% în anul pandemic 2020”, a declarat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În sprijinul acestei previziuni se situează în principal ritmul de creştere a economiei faţă de media UE. “Economia României prezintă potențial ridicat de creștere, dezvoltare și convergență economică europeană în deceniul post-pandemie. Structura echilibrată a contribuției factorilor de producție la dinamica PIB potențial, perspectiva implementării Next Generation și cadrului financiar multianual 2021-2027 și poziția geo-strategică se numără printre factorii care susțin premisele positive pentru acest deceniu”, arată analiza lui Rădulescu.

Totodată, perspectiva de nivelare a dimensiunilor PIB-ului pe cap de locuitor ca putere de cumpărare cu cele din UE este sprijinită şi de perspectivele de creştere puternică a investiţiilor şi de integrare în următorii ani a României la OECD, precum şi nivelul redus al costurilor reale de finanţare.

“Printre provocări se menționează tranziția la economia verde și digitală, prin intensificarea implementării roadelor Revoluției Digitale și a cadrului ESG, contracararea evoluțiilor nefavorabile din sfera structurii populației, adresarea deficitelor gemene”, precizează Andrei Rădulescu.

La capitolul riscuri de neîndeplinire a acestei previziuni se adaugă discontinuitatea reformelor structural, implementarea de politici prociclice, tensiuni geopolitice şi factorii externi, climatul international care se poate distorsiona.