PIB-ul pe locuitor din România ar putea ajunge la acelaşi nivel cu media UE în 2030 – Andrei Rădulescu, Banca Transilvania

“PIB-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare din România. ca procent din media Uniunii Europene. ar putea creşte de la aproximativ 72% în 2020 la 90%-100% din media UE în 2030”, spune Andrei Rădulescu, director Macroeconomie Banca Transilvania. În sprijinul acestei idei vine ritmul de creştere economică al României peste media UE.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 19 sept. 2021, 21:17
PIB-ul pe locuitor din România ar putea ajunge la acelaşi nivel cu media UE în 2030 - Andrei Rădulescu, Banca Transilvania

“România poate intra în top 10 economii ale Uniunii Europene până la final de deceniu din perspectiva PIB-ului nominal, iar PIB / locuitor la paritatea puterii de cumpărare se poate apropia de 100% din media Uniunii Europene până în 2030, de la un nivel de 71,6% în anul pandemic 2020”, a declarat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În sprijinul acestei previziuni se situează în principal ritmul de creştere a economiei faţă de media UE. “Economia României prezintă potențial ridicat de creștere, dezvoltare și convergență economică europeană în deceniul post-pandemie. Structura echilibrată a contribuției factorilor de producție la dinamica PIB potențial, perspectiva implementării Next Generation și cadrului financiar multianual 2021-2027 și poziția geo-strategică se numără printre factorii care susțin premisele positive pentru acest deceniu”, arată analiza lui Rădulescu.

Totodată, perspectiva de nivelare a dimensiunilor PIB-ului pe cap de locuitor ca putere de cumpărare cu cele din UE este sprijinită şi de perspectivele de creştere puternică a investiţiilor şi de integrare în următorii ani a României la OECD, precum şi nivelul redus al costurilor reale de finanţare.

“Printre provocări se menționează tranziția la economia verde și digitală, prin intensificarea implementării roadelor Revoluției Digitale și a cadrului ESG, contracararea evoluțiilor nefavorabile din sfera structurii populației, adresarea deficitelor gemene”, precizează Andrei Rădulescu.

La capitolul riscuri de neîndeplinire a acestei previziuni se adaugă discontinuitatea reformelor structural, implementarea de politici prociclice, tensiuni geopolitice şi factorii externi, climatul international care se poate distorsiona.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...