Update 2: Prefectul Capitalei: Dispoziția e nelegală. „Piedone” a anunţat restricţii pentru magazine, malluri, terase şi service-uri auto, în Sectorul 5. Prefectul Capitalei: Vom verifica legalitatea dispoziţiilor

Update 2: Primarul Cristian Popescu Piedone a transmis, miercuri, că dispoziţia pe care a dat-o privind reducerea programului unor agenţi economici a cărei revocare o cere Prefectura Capitalei are la bază prevederi din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care îi conferă atribuţii referitoare la serviciile publice de interes local asigurate cetăţenilor.
AGERPRES - mie, 24 mart. 2021, 17:17
Update 2: Prefectul Capitalei: Dispoziția e nelegală.

Într-un document adresat Prefecturii Capitalei, Primăria Sectorului 5 menţionează că, la nivelul acestei zone administrativ-teritoriale, a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, care a adoptat măsurile stabilite prin dispoziţia primarului Cristian Popescu Piedone.

Potrivit sursei citate, intervalul orar stabilit prin dispoziţia primarului Sectorului 5 este în concordanţă cu prevederile HG nr. 293/10 martie 2021 privind obligaţia pentru agenţii economici de a-şi organiza activitatea între orele 5,00 – 21,00. Intervalul 7,00 – 19,00 din dispoziţia primarului se încadrează în orarul stabilit de Guvern, explică Primăria Sectorului 5.

Măsurile stabilite prin dispoziţia primarului Cristian Popescu Piedone se aplică agenţilor economici, pieţelor agroalimentare şi locurilor de joacă de pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 5, în scopul evitării măsurii de carantinare a municipiului Bucureşti.

„Dacă vor exista măsuri contrare cu prezenta hotărâre/dispoziţie se vor respecta măsurile dispuse de către Comitetele ierarhic superioare (CMBSU, CNSU)”, a mai transmis Primăria Sectorului 5 Prefecturii Capitalei.

Autoritatea locală a precizat că joi nu se vor aplica sancţiuni agenţilor economici ce încalcă dispoziţia primarului, întrucât se va pune accentul pe informare şi prevenţie. Ulterior, cei care nu se vor conforma vor fi sancţionaţi.

Update 1: Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a informat miercuri că este „nelegală” dispoziţia primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, privind reducerea programului unor agenţi economici şi, ca urmare, nu ar trebui aplicată.

Prefectura Capitalei i-a trimis primarului Sectorului 5 un document prin care îi cere să revoce urgent această dispoziţie, amintind că Guvernul a emis pe 10 martie hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând din 14 martie care prevede că programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise publice şi/sau private este 5.00 – 21.00.

„Având în vedere caracterul obligatoriu al actului administrativ cu caracter normativ sus menţionat, autorităţile administraţiei publice nu pot stabili un alt program de desfăşurare a activităţilor de către operatorii economici decât cel aprobat la nivel central. (…) Totodată, vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic actual, toate componentele Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în sistem integrat şi cu respectarea principiului operativităţii, conlucrării active şi subordonării ierarhice”, a transmis Prefectura.

Dispoziţia primarului Cristian Popescu Piedone stipulează că programul mall-urilor, supermarketurilor, teraselor şi altor agenţi economici din Sectorul 5 va fi redus, de joi până pe 11 aprilie, urmând să funcţioneze, de luni până vineri, între orele 07,00 – 19,00, iar sâmbăta şi duminica în intervalul orar 07.00 – 15.00.

Știrea inițială

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, miercuri, că va verifica legalitatea dispoziţiei primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, de reducere a programului unor agenţi economici. Potrivit acestuia, astfel de decizii se pot lua în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

„A fost o decizie a primarului şi urmează să verificăm legalitatea ei. (…) Urmează să fie luate nişte măsuri la nivel guvernamental, pe care noi le vom aplica unitar pe Bucureşti sau poate ideal ar fi pe o arie mai extinsă, Bucureşti plus o parte din Ilfov şi astfel de demersuri nu fac altceva decât să creeze (…) confuzie”, a afirmat Stoica.

El a menţionat că, din câte cunoaşte, Primăria Sectorului 5 nu are cum să schimbe programul operatorilor economici, amintind că Prefectura Capitalei face o analiză pe această temă.

  • Programul mall-urilor, teraselor şi altor agenţi economici din Sectorul 5 va fi redus, de joi până pe 11 aprilie, ca urmare a unei dispoziţii a primarului Cristian Popescu Piedone, pentru a preveni carantinarea, a informat miercuri autoritatea locală.
  • Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 5, mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile vor fi deschise, de luni până vineri, între orele 07,00 – 19,00, iar sâmbăta şi duminica în intervalul orar 07,00 – 15,00.
  • Programul benzinăriilor şi farmaciilor nu va fi afectat. Farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.
  • În schimb, programul pieţelor agroalimentare de pe raza Sectorului 5 se va modifica, urmând a fi deschise de luni până vineri în intervalul orar 7,00 – 17,00, iar sâmbăta şi duminica între 7,00 şi 15,00.
  • Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19.00.

Şedinţa Comitetului municipal pentru Situaţii de Urgenţă, după convocarea CNSU

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, miercuri, că şedinţa Comitetului municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) va fi convocată după cea a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

„Noi aşteptăm în cursul zilei de mâine să se ia decizii la nivel guvernamental, prin hotărâre de Guvern şi la nivel de CNSU, nişte decizii pe care noi le vom implementa imediat. (…) Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să fie mâine şi, imediat după aceea, dacă noi trebuie să implementăm măsurile, vom face imediat după şedinţa aceea o şedinţă de CMBSU”, a spus Stoica.

El a precizat că membrii CMBSU au formulat mai multe propuneri, printre care suplimentarea fluxurilor de vaccinare. „Au fost propuneri, de exemplu, de suplimentare a fluxurilor de vaccinare şi vom ţine cont de lucrul acesta, au fost propuneri pentru mijloace de transport în comun STB, în aşa fel încât să existe nişte fluxuri şi monitorizarea numărului de pasageri care sunt într-un anumit moment într-un autobuz şi ţinem cont şi de lucrul acesta. Avem o discuţie cu STB să vedem cum putem să îi ajutăm să implementeze”, a explicat Alin Stoica.

Potrivit prefectului, unele dintre măsurile propuse de DSP Bucureşti contravin unui ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prin care a fost permisă activitatea fizică în şcoli, iar altele intră în contradicţie cu diverse prevederi legale. „De exemplu, legat de acea normă prin care să se calculeze numărul de persoane care pot fi în acelaşi timp într-un spaţiu comercial, avem propuneri cu spaţiu de 4 metri. Legal este de 7 metri şi am explicat şi altă dată, dacă asigurăm distanţarea de 2 metri faţă de fiecare persoană, ar trebui să avem, de fapt, 13 metri pătraţi. (…) Am transmis o adresă prin care am cerut să revină”, a explicat Stoica.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...