Pierderi de 11 ori mai mari pentru Călburean la Dafora. Ce va face în 2013

Pentru rezultatele pe 2012 ale companiei de foraj Dafora Mediaş, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, au venit prea târziu contractele de foraj pentru americanii de la Amromco Energy, al treilea cel mai mare  producător de gaze naturale din România, după Romgaz şi Petrom. Pierderile preliminare ale companiei pe 2012 se ridică la peste 16,6 milioane de lei, de peste 10,7 ori mai mari ca în anul anterior.
Adrian N. Ionescu - mie, 13 feb. 2013, 10:06
Pierderi de 11 ori mai mari pentru Călburean la Dafora. Ce va face în 2013

Pierderile s-au înregistrat în ciuda creşterii veniturilor Dafora Mediaş (simbol bursier DAFR) cu peste 32% faţă de 2011, până la peste 214,6 milioane de lei, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu „rezultatele globale“, conform standardelor contabile IFRS.

Dafora S.A. se va focusa în continuare pe realizarea obiectivelor stabilite, prin eficientizarea maximă a costurilor companiei (…)”, se arată în raportul companiei.

Gheorghe Călburean este cel mai mare acţionar al companiei, deţinând 49,96% din acţiuni. Firma concurentă Foraj Sonde din Craiova are un pachet de 13,66% din capitalul social al companiei, iar diferenţa de 36,37% aparţine altor acţionari,mai mici, inclusiv fonduri de investiţii mutuale.

Compania valorează la BVB 44,1 milioane de lei (capitalizarea calculată cu preţul de 0,042 le / acţiune.

În absenţa marilor comenzi de la Romgaz şi PetromDafora Mediaş (DAFR) a declanşat o campanie de extindere a bazei de clienţi, încheind trei contracte importante cu companii de explorare din Israel, Ungaria şi cu filiala românească a americanilor de la Amromco.

Contractul de foraj din Israel pe doi ani pentru compania Globe Exploration valorează 12 milioane de dolari. Luna trecută DAFR a anunţat că va executa lucrări de foraj la două sonde din Ungaria pentru firma RAG Kiha Ltd., pentru circa trei milioane de euro.

În sfârşit, pentru Amromco Energy va executa timp de patru ani maimulte lucrări de foraj, inclusiv „săparea, pentru anul 2013, a unui număr de şase sonde cu adâncimi cuprinse între 2.200 de metri şi 3.000 de metri.

Lucrările la prima sondă, a cărei adâncime proiectată este de 3.000 metri“, potrivit unui raport de luni al Dafora Mediaş (DAFR). Veniturile din acest contract pe 2012 a fost estimat de ZF.ro la 5 – 9 milioane de euro.

 

Ritmul pierderilor

Pierderile Dafora par că s-au adâncit de obicei în ultimul trimestru al anului. Pe primele nouă luni ale anului trecut pierderile de 11,94 milioane lei (2,6 milioane euro), erau cu „doar“ 68,2% mai mari, faţă de cele din perioada corespondentă din 2011, de 7,1 milioane lei.

Compania a trecut pe pierderi (-2,7 milioane lei) şi la exploatare pe întreg anul 2012, faţă de profitul de 11,8 milioane de lei în 2011. Costurile financiare nete de peste 15,8 milioane de lei au agravat contul de profit şi pierderi al companiei.

Datoriile companiei au silit managementul să ipotecheze omare parte din active, băncile cerând suplimentarea garanţiilor la credite. La jumătatea anului trecut, suplimentarea garanţiilor la facilitatea de credit de 5,5 milioane de euro, de la BRD, a inclus şi o vilă din Bucureşti a companiei, inclusiv terenul de 680 mp, din strada Andrei Popovici nr. 1, Sector 1, active evaluate la 7,23 milioane de lei.

 

Grupul Dafora

Dafora are un portofoluiu de mai multe companii dintre caer cea mai importantă este Condmag Braşov (COMI), contructoare de conducte magistrale de petrol şi gaze, care valorează 45 de milioane de lei la BVB.

Grupul Dafora controlează şi compania Transgex Oradea (TRNG) printr-una din subsidiarele sale, Dafora Turism, care are peste 96% din acţiunile TRNG.

Transgex a anunţat acum o săptămână că a obţinut „prima producţie de roşii româneşti a anului 2013“, în sera din Livada, Bihor.

Compania extrage apa geotermală prin foraj de mare adâncime şi o foloseşte în sera cu o suprafaţă de peste 2 hectare, din localitatea Livada, judeţul Bihor, destinată producţiei de tomate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
MIPE a publicat proiectul de ordonanță pentru gestionarea fondurilor primite de România în cadrul Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă
MIPE a publicat proiectul de ordonanță pentru gestionarea fondurilor primite de România în cadrul Mecanismul de Redresare ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat pe site-ul propriu proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care ...
Gazprom nu se grăbește să obțină aprobările pentru punerea în funcțiune a Nord Stream 2. Are prea mult de câștigat datorită prețurilor mari actuale
Gazprom nu se grăbește să obțină aprobările pentru punerea în funcțiune a Nord Stream 2. Are prea mult de câștigat ...
Profitul record înregistrat de Gazprom în trimestrul al treilea al acestui an, ca urmare a preţurilor ridicate la gaze ...
Rafila: Certificatul verde nu va fi impus pentru participarea la slujbele religioase. E o opinie unanimă
Rafila: Certificatul verde nu va fi impus pentru participarea la slujbele religioase. E o opinie unanimă
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că certificatul verde nu va fi utilizat la slujbele religioase, ...