Pierderi de 34 milioane euro la Plaza Centers, ca urmare a deprecierii activelor din România

Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, a raportat pentru anul trecut pierderi de 85,9 milioane de euro, în special din cauza reducerii cu 34,1 milioane de euro a valorii contabile a activelor deţinute în România, se arată în raportul financiar al companiei.
Economica.net - lun, 08 apr. 2013, 14:43
Pierderi de 34 milioane euro la Plaza Centers, ca urmare a deprecierii activelor din România

„Pierderea de 85,9 milioane de euro, faţă de un profit de 13,9 milioane de euro în 2011, este ca urmare a scăderii valorii contabile a proprietăţilor cu 79 milioane de euro, din care 59% reprezintă cele din Ungaria şi România (…) În cursul anului 2012, valoarea contabilă a activelor din România a fost redusă cu 34,1 milioane de euro. Cu o creştere de 1,8% a PIB-ului în Europa Centrală şi de Est, 2012 a fost plin de provocări pentru unele economii, în particular pentru Ungaria şi România (PIB-ul Ungariei a scăzut cu 1% şi România a înregistrat o creştere anemică de 0,9%), ceea ce s-a refletat în scăderea valorii contabile a activelor din aceste ţări”, se menţionează în raportul Plaza Centers.

Compania deţine terenuri în Iaşi, Miercurea Ciuc, Timişoara, Hunedoara, Târgu Mureş şi Constanţa, Slatina, unde a anunţat în urmă cu mai mulţi ani că vrea să construiască centre comerciale.

Începerea proiectelor a fost amânată însă din cauza crizei financiare, care a afectat mai ales piaţa de retail din oraşele secundare. În raport se menţionează că fazele de fezabilitate şi planificare ale proiectelor din România continuă, iar construcţia este programată să înceapă în 2014-2015, cu finalizare în 2015-2016.

Valoarea de piaţă a activelor (terenuri şi construcţii) deţinute de companie pe piaţa românească, inclusiv Casa Radio şi o clădire de birouri din Bucureşti, a scăzut anul trecut cu 7,2 milioane de euro, de la 228,3 milioane de euro la 221,1 milioane de euro. Valoarea la finalizare a proiectelor a fost stabilită la sfârşitul anului trecut la 528,5 milioane de euro, în scădere uşoară faţă de 529 milioane de euro în decembrie 2011.

Investitorul israelian deţine 75% din capitalul firmei Dâmboviţa Center, dezvoltatorul proiectului Casa Radio, iar statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, diferenţa fiind administrată de grupul turc Kucuk.

Valoarea de piaţă a terenului şi construcţiilor aferente proiectului Casa Radio Plaza (Dâmboviţa Center) a scăzut anul trecut de la 170,3 milioane euro la finele lui 2011 la 168 milioane euro, iar valoarea complexului după finalizare a fost menţinută la 330 milioane de euro. Evaluarea tuturor activelor a fost realizată de Jones Lang LaSalle.

În raport se menţionează că a fost obţinută autorizaţia Comisiei Tehnice de Urbanism a Bucureştiului, astfel că finalizarea primei faze a proiectului este anticipată pentru 2014.

Plaza Centers a plătit, în 2006, 40 milioane de dolari (circa 30 milioane de euro) pentru preluarea a 75% din acţiunile Casa Radio Plaza.

Plaza Centers, alături de companiile Elcint şi Insightec, face parte din grupul israelian Elbit Medical Imaging, listat la bursa americană Nasdaq, acţionarul majoritar al companiei fiind Europe Israel Ltd.

Plaza Centers deţine active în România, Ungaria, Polonia, Cehia, Letonia, Grecia, India, Bulgaria şi Serbia.

Valoarea totală a activelor Plaza Centers s-a redus în 2012 de la 1,3 miliarde euro la 958 milioane de euro, ca urmare a vânzării portofoliului deţinut de companie Statele Unite ale Americii. Cmpania a înregistrat anul trecut venituri de 41,5 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat......
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la remedierea problemelor
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la ...
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 95.000 de lei hotelurile bucureştene Ambasador, Novotel şi Continental ...
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a închinat la data de 30 iunie, au urcat cu ...
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi Design Construct, anchetată în „Afacerea Panseluţa” încheiată pe vremea lui Chiliman
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi ...
În ultimul an şi jumătate de când a devenit primar la Sectorul 1, Clotilde Armand şi-a făcut un obicei din a se "război" ...