Pieţele dau în clocot iar, din cauza datoriilor ţărilor europene. Cât de mult suferă ţările PIIGS şi România

Mari jucători la burse încearcă din nou să scape, în ciuda scăderii preţurilor, de titlurile de stat ale ţărilor care au provocat criza datoriilor suverane de acum doi ani (Portugalia, Italia, Grecia şi Spania). Acest comportament de piaţă alimentează temerile privind o eventuală prăbuşire a pieţelor şi survine tocmai într-o perioadă în care jucătorii manifestă din nou o mare aversiune la risc, din cauza neîncrederii în revenirea marilor economii ale lumii.
Adrian N. Ionescu - lun, 20 oct. 2014, 21:03
Pieţele dau în clocot iar, din cauza datoriilor ţărilor europene. Cât de mult suferă ţările PIIGS şi România

Preţurile obligaţiunilor cu scadenţa la 10 ani ale Portugaliei, Italiei, Greciei şi Spaniei (PIIGS) au scăzut pe piaţă atât de mult faţă de dobânzile promise, încât randamentele au crescut din nou la cote alarmant de mari faţă de cele ale tilurilor germane, considerate un reper de stabilitate şi încredere.

Randamentul titlurilor Greciei pe 10 ani a urcat până la 8,94% în octombrie, iar diferenţa dintre acesta şi randamentul titlurilor Germaniei a crescut cu 46%, potrivit unui raport al casei de brokeraj BT Securities. Această diferenţă (spread) exprimă amplificarea gradului de incertitudine al invetitorilor privind recuperarea banilor împrumutaţi guvernului grec prin achiziţia obligaţiunilor emise de acesta, spre deosebire de aşteptările privind recuperarea banilor de la guvernul german.

Scăderea preţurilor au propulsat iar la cote alarmante randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale grupului de ţări PIIGS. Creşterea randamentului indică o eventuală scumpire a creditului penrtu ţările respective, deci eventuale noi probleme.

Randamentul este raportul dintre dobândă şi preţul de piaţă şi de aceea, variază invers proporţional cu acesta din urmă.

Astfel, până acum în octombrie, spread-urile faţă de randamentul „bund”-urilor germane au crescut cu 35% în cazul obligaţiuniulor Portugaliei, cu 37% la cele italiene şi cu 30% pentru titlruile de stat spaniole, potrivit raportului semnat de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities. În raport lipsesc datele privind Irlanda, al doilea I din PIIGS.

SURSA: BT Securities

Acum doi ani, creşterea randamentelor titlurilor lor de stat a adus ţările respective în vecinătatea falimentului, expunând moneda unică europeană la pericolul desfiinţării de facto. Grecia a fost salvată de faliment doar după negocieri dure cu creditorii, urmate de reeşalonarea datoriilor şi de scutirea de plată a unora dintre acestea.

Fenomenul reaprinderii grijilor jucătorilor privind capacitatea ţărilor europene de a-şi plăti datoriile vine pe fundalul performanţelor slabe sau negative ale economiilor Zonei Euro. Economiile SUA şi Chinei nu au puterea de a le trage după ele pe cele europene, ceea ce face ca preţurile să fie foarte volatile pe pieţe.

Luni, de pildă,  bursele au deschis optimist ca urmare  a datelor pozitive despre economia SUA, dar a fost suficient ca IMB să anunţe performanţe sub aşteptări ca indicii europeni să corecteze din nou, la un moment dat.

Ce se întâmplă în România

Şi randamentele titlurilor de stat ale României „vor creşte până la sfârşitul anului, cu circa 80 de puncte de bază (sub un procent) peste nivelurile actuale la scadenţa de cinci ani, din cauza riscurilor politice şi fiscale asociate alegerilor prezidenţiale”, potrivit unui raport al Erste Group Research.

„Portretul macroeconomic al României arată bine deocamdată, dar tendinţa guvernamentală de cheltuieli sociale şi de personal i-ar putea deteriora poziţia fiscală”, maispun analiştii Erste.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...