1EUR = 4.8731 RON | Bucureşti 19 º

Imobiliare

Primăria București a pus ochii pe terenul Esplanada de la Unirii şi vrea să construiască un centru multifuncţional

Primăria Capitalei vrea terenul de la Unirii, unde în urmă cu 13 ani a fost anunţat proiectul public-privat Esplanda. După ce dezvoltatorul s-a retras din parteneriat, Guvernul a aprobat construcţia Cartierului Justiţiei. Acum, Gabriela Firea vrea să ridice pe acest teren un centru multifuncţional, se arată într-un proiect de hotărâre, aflată pe ordinea de zi a CGMB.

14 iul, 2017 | | ECONOMICA.net

Primăria Bucureşti vrea să intre în posesia terenului pe care urma să fie construit proiectul Esplanada şi cere trecerea terenului delimitat de Bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, Bulevardul Octavian Goga şi Bulevardul Mircea Vodă, în administrarea proprie.

Prin trecerea terenului în administarea Primăriei se doreşte construirea unui centru multifuncţional care va cuprinde spaţii administrative, spaţii de birouri, centru de afaceri, investiţii culturale, zonă verde, de agrement şi parcări.

De la mall la Cartierul Justiţiei

Pe terenul dorit de primărie, dezvoltatorul ungar TriGranit urma să construiacă un proiect imobiliar de un miliard de euro. Problemele juridice au dus la întârzierea lucrărilor de construcţie şi la eşecul acestui parteneriat public-privat. În aprilie 2011, TriGranit îşi suspenda activitatea din România pentru o perioadă de trei ani.

„TriGranit a câştigat licitaţia pentru proiectul Esplanada în 2004 şi am negociat cu succes contractul cu caracter obligatoriu în 2008, care a fost aprobat de Guvernul român, dar de Primăria Bucureştiului nu. Mai târziu, guvernul a decis suspendarea proiectului pe o perioadă nedeterminată. Potrivit Wikipedia, în prezent sunt planuri de construcţie a unui departament de justiţie pe acel teren", este răspunsul oficialului TriGranit.

Guvernul a aprobat în 2014, prin memorandum, oportunitatea realizării unui Cartier al Justiției, unde să aibă sedii instituțiile din sistemului judiciar, cu scopul de a concentra într-o singură locație, un număr mare de instituții din componența sistemului judiciar.

"În luna aprilie a anului 2015, reprezentanții Ministerului Justiției au trimis o scrisoare de intenție Biroului Băncii Mondiale din România prin care reiterează solicitarea de sprijin în negocierea unui nou proiect și a unui acord de împrumut pentru reforma sistemului judiciar, care să aibă ca scop dezvoltarea proiectului Cartierul de Justiție", potrivit unui răspuns MDRAPFE la solicitarea ECONOMICA.NET.

Ca urmare a consultărilor interinstituționale, în ianuarie 2016 s-a constatat că există interes din partea Ministerului Dezvoltării, Ministerului Justiției, Ministerului Culturii şi Primăriei Generale a Municipiului București pentru dezvoltarea unui proiect integrat de utilitate publică în perimetrul Esplanada.

"În vederea elaborării conceptului viitorului cartier dedicat proiectelor administrației publice, Banca Mondială a alocat resurse financiare proprii pentru pregătirea unui plan/strategie dedicat amplasamentului Esplanada care să sprijine Guvernul în luarea unei decizii cu privire la acest amplasament. În acest sens, se analizează la nivelul MDRAPFE modalitatea de continuare a proiectului. Prevederi legate de Cartierul de Justiție se regăsesc și în programul de guvernare 2017 – 2020", se mai arată în răspunsul Ministerului Dezvoltării.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO