Piperea: Din punct de vedere economic combinatul Oltchim este stabilizat

Administratorul judiciar al combinatului vâlcean Oltchim, Gheorghe Piperea, a declarat vineri că, din punct de vedere economic, acesta este stabilizat, cu eforturi inclusiv din partea salariaților, pentru a-i asigura supraviețuirea până la momentul preluării Oltchim SPV de către investitorul strategic.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 11:29
Piperea: Din punct de vedere economic combinatul Oltchim este stabilizat

„Aprovizionarea cu propilenă, spre exemplu, este asigurată la un nivel minim de 4.500 de tone pe lună pentru tot anul 2014. Furnizorii de utilități, în special CET Govora, sunt achitați la zi. Societatea CET Govora, în cele nouă luni de insolvență, în care a furnizat electricitate la Oltchim la un minim de 43 de megawati/oră în fiecare luna, a primit plăți de la Oltchim în cuantum cumulat de peste 22 de milioane de euro, fără întârzieri față de scadențele lunare. În condițiile în care, înainte de insolvență, același furnizor, CET Govora, a vândut pe gratis energie electrică debitorului Oltchim, acumulând creanțe contra Oltchim de peste 24 de milioane de euro, au fost achitate prin sacrificarea acestei creanțe de 24 de milioane de euro pe care CET Govora o are contra Oltchim și, implicit, a intereselor propriilor creditori și salariați ai CET Govora”, a afirmat Gheorghe Piperea.

În privința salariaților și salariilor, el a spus că cele 2.300 de persoane care încă mai lucrează la Oltchim își datorează locurile de munca avantajelor procedurii de insolvență antrenate prin eforturile sale și ale echipei.

„Salariile, precum și veniturile de completare pe termen de 24 de luni ale celor care au plecat în șomaj în luna iulie 2013, sunt plătite pentru că eforturile noastre de a ține în viață Oltchim și de a obține suportul legal al autorităților au avut succes. Cu excepția decalării cu două luni a plății salariilor, acestea se plătesc integral. Trebuie spus că își primesc salariile și alte câteva mii de angajați în industria orizontală, ai căror patroni reușesc să le plătească pentru că încă mai fac afaceri cu Oltchim. Pentru comunitatea locală acesta este un enorm avantaj”, a menționat administratorul judiciar.

Gheorghe Piperea a spus că nu pregătește preluarea Oltchim SPV (Special Purpose Vehicle) de către un investitor anume sau de către PCC.

„Acest potențial investitor, PCC, care se află într-un consorțiu cu un fond de investiții din Israel (Fortisssimo Capital), este doar unul dintre mai mulți potențiali investitori. Selecția acelui investitor care va prelua Oltchim SPV nu este în competența administratorului judiciar și, cu atât mai puțin, nu este în competența mea personală. Într-o primă fază, se va constitui o comisie de preselecție, formată exclusiv din membrii comitetului creditorilor, iar selecția finală se va face de către adunarea creditorilor, odată cu votul asupra planului de reorganizare. Așadar, sugestia că eu aș putea favoriza PCC este nu numai artificială, ci și complet absurdă”, a susținut Gheorghe Piperea.

El a subliniat că nu va gestiona un faliment la Oltchim.

„Așa cum în mod public și în nenumărate rânduri am declarat, nu voi gestiona un faliment la Oltchim. În ziua următoare constatării că falimentul la Oltchim devine inevitabil, voi renunța la calitatea de administrator judiciar în acest dosar. Până atunci, însă, voi continua eforturile pentru salvarea Oltchim și, implicit, a locurilor de muncă ale celor 2.300 de persoane care încă lucrează la Oltchim, precum și a miilor de locuri de muncă generate, în industria orizontală, de supraviețuirea Oltchim”, a afirmat administratorul judiciar Gheorghe Piperea

Combinatul Oltchim este cel mai mare agent economic din Vâlcea și se află în insolvență din luna ianuarie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...