Piperea: Dacă angajaţii Oltchim mai stau în stradă, luni închidem fabrica şi o lichidăm

Economica.net
28 03. 2013
oltchim1_20139100

Administratorul judiciar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Piperea a spus, pentru ECONOMICA.NET că protestele în stradă ale angajaţilor Oltchim pot împinge fabrica către lichidare şi închidere începând de luni.

„Dacă protestatarii mai stau în stradă, nu mai producem nimic şi sacrificăm şi furnizorii la plată. Noi trebuie să plătim imediat furnizorii, altfel, de luni, fabrica se închide, iar protestatarii vor aştepta lichidarea pentru a primi atât cât se poate din drepturile salariale restante, laolaltă cu ceilalţi creditori. Nu mai primeşti nimic de la furnizori, tragi obloanele”, a precizat Piperea.

În cazul în care oamenii se întorc la lucru, fabrica mai capătă o perioadă de respiro, timp în care să se poată pune în aplicare planul de reorganizare judiciară. După cum s-a relatat în presă, acesta presupune,  într-o primă instanţă, şi circa 1.200 de disponibilizări pentru a se limita fondul salarial la 2 milioane de euro lunar. Potrivit lui Piperea, disponibilizările se vor face respectând clauzele din Contractul Colectiv de Muncă. Astfel, funcţie de vechime, disponibilizaţii vor primi de la şase şi până la 24 de salarii compensatorii brute.

Peste 400 de salariaţi de la Oltchim au blocat miercuri drumul naţional DN 64 Râmnicu Vâlcea-Slatina, protestând astfel faţă de situaţia în care se află combinatul vâlcean şi exprimându-şi nemulţumirea că nu şi-au mai luat salariile din decembrie anul trecut.
Şi la Piteşti zeci de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu, care aparţine Oltchim, au protestat miercuri pe drumul naţional DN 65B, care face legătura între autostrada A1 şi şoseaua spre Craiova.
Protestele au continuat şi azi.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este în insolvenţă de la începutul acestui an. Administratorii judiciari Rominsolv şi BDO trebuie să găsească soluţii pentru supravieţuirea unui combinat sufocat de datorii de 700 de milioane de euro şi care funcţionează la nici 10% din capacitate.