Piperea: RADET este al doilea sistem de energie termică din lume ca mărime şi un uriaş sac de bani

Regia de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) este al doilea cel mai mare sistem de energie termică din lume, după cel din Moscova, reprezentând, în acelaşi timp, un uriaş sac de bani fără fund, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, avocat la Piperea şi Asociaţii, administratorul judiciar al RADET, în cadrul unei conferinţe pe teme de profil.
Economica.net - joi, 16 mart. 2017, 13:10
Piperea: RADET este al doilea sistem de energie termică din lume ca mărime şi un uriaş sac de bani

‘Nu vreau să şochez audienţa, deşi unele cifre pe care o să le auziţi sunt realmente şocante. Am aflat, odată cu preluarea acestui mandat, că sistemul de energie termică din Bucureşti este al doilea cel mai mare din lume, primul fiind Moscova. Este atât de mare, încât sunt aprovizionate nu mai puţin de 563.352 de apartamente, 8.500 de blocuri de locuinţe, mai mult de 1,2 milioane de persoane’ a spus avocatul.

El a comparat RADET cu un uriaş sac de bani.

‘Problema RADET, ca şi a altor companii publice, este că acest sac de bani nu are fund, este foarte împuşcat peste tot. Oricâţi bani ai introduce, dacă nu realizezi o operaţiune simplă de coasere a sacului, nu se va ajunge nicăieri. Apropo de acest uriaş sac de bani, noi toţi suntem contribuabili la bugetul Primăriei Bucureşti, care plăteşte în fiecare an 15% din bugetul său pentru subvenţia la energia termică pentru bucureşteni’, a continuat Piperea.

El a mai spus că Primăria vrea să atragă, prin Planul Operaţional Infrastructură Mare, o sumă de 200 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru refacerea unei părţi din infrastructura de energie termică.

‘Trebuie să se ştie că Primăria Bucureştiului derulează un program prin care va atrage de la Uniunea Europeană 200 de milioane de euro pentru a reface, dar nu în totalitate, pentru că este nevoie de mai mulţi bani, a infrastructurii pe care o utilizează RADET pentru a da energie termică Bucureştiului’, a arătat administratorul judiciar.

Anterior, în cadrul aceluiaşi eveniment, Piperea a declarat că RADET va fuziona prin absorbţie cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), iar acţiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate Primăriei Capitalei.

‘Principalul element pe care îl conţine planul de reorganizare al ambelor societăţi este fuziunea, după ce RADET, care este regie autonomă, va fi transformată în societate pe acţiuni. Va urma o fuziune prin absorbţie, în care viitorul RADET va înghiţi ELCEN, urmând ca datoriile reciproce să se şteargă şi să rămână un sold care urmează să fie acoperit’, a spus avocatul.

Potrivit acestuia, toată procedura se va supune legislaţiei privind ajutoarele de stat.

‘Fuziunea va presupune absorbţia a ceea ce va presupune Societatea Comercială RADET peste un an şi ceva a ceea ce înseamnă în momentul de faţă Societatea Comercială ELCEN, urmând ca acţiunile care se cuvin Ministerului Energiei să treacă în proprietatea Primăriei printr-o modalitate comercial şi legal corectă, astfel încât să nu avem un risc de ajutor de stat’, a subliniat Piperea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni,  6.12.2021
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 6.12.2021
ROBOR creşte iarăşi. Indicii la trei şi şase luni atinge cele mai mari valori din 20 martie 2020 şi până acum.
803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni 6.12.2021
803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni 6.12.2021
Criză Coronavirus luni, 6 decembrie 2021 - 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Rata de infectare a scăzut, din nou, ...