Piraeus a vândut filiala ATE Bank din România cu 10 milioane de euro

Piraeus Bank Grecia a vândut miercuri subsidiara ATE Bank din România unor investitori români, pentru aproximativ 10 milioane de euro, au declarat pentru MEDIAFAX surse din filiala locală a băncii greceşti.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 15:24
Piraeus a vândut filiala ATE Bank din România cu 10 milioane de euro

„Cumpărătorii români au preluat doar autorizaţia băncii, împreună cu infrastructura şi capitalul social, iar bilanţul ATE Bank va fi absorbit de Piraeus”, au declarat sursele citate.

Agenţia MEDIAFAX a publicat în luna octombrie a anului trecut că ATE Bank România, preluată la mijlocul anului trecut de Piraeus Bank, va fi cumpărată parţial de câţiva investitori români şi capitalizată iniţial până la 60 de milioane de euro, urmând ca în 2013 să fie atraşi mai mulţi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalurile să ajungă la 200 milioane euro.

În toamna anului trecut a apărut în piaţă informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gruia Stoica sau Dorel Umbrărescu, la care se alăturau cele cinci societăţi de investiţii financiare, va prelua afacerea ATE Bank în România.

Surse spuneau atunci însă că tranzacţia va fi realizată de un număr minim de investitori, urmând ca ulterior să se deschidă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investească, inclusiv societăţilor de investiţii financiare.

Noua bancă ar urma să fie condusă de fostul prim-vicepreşedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care este şi artizanul negocierilor. Burduja nu a putu fi contactat.

Burduja a fost numit luni în Consiliul de Administraţie al Leumi Bank, decizie confirmată atât de el, cât şi de oficialii băncii. Numirea lui Burduja în Consiliul de Administraţie al băncii ar putea sugera că israelienii de la Leumi sunt dispuşi să renunţe la filiala din România în cazul unei oferte oportune.

La mijlocul anului trecut, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român şi străin) din România.

În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni. Odată cu schimbarea acţionarului majoritar s-a modificat şi numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.

Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM deţine 3,83%din acţiunile ATE, în valoare nominală de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt împărţite între 2.330 de persoane (2,07% din acţionariat – 4,57 milioane lei şi 105 firme cu 0,84%, respectiv acţiuni de 1,84 milioane lei).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...