Pisc (BNS): Guvernul nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate în fata FMI

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) care soseşte marţi în România găseşte statul român în aceeaşi situaţie în care se afla şi în timpul misiunii precedente (25 ianuarie - 6 februarie), a declarat marţi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 13:20
Pisc (BNS): Guvernul nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate în fata FMI

‘Unul dintre cele mai grave aspecte rămase nerezolvate îl constituie lipsa acţiunilor îndreptate către depolitizarea unităţilor cu capital integral sau majoritar de stat. Nu numai că statul nu a făcut nimic în acest sens ci, dimpotrivă, chiar a accentuat politizarea acestor unităţi, numind în funcţii de secretar de stat membri ai Partidului Democrat Liberal (PDL). În plus, Guvernul nu a rezolvat problema contractelor încheiate cu ‘băieţii deştepţi din energie’, contractele urmând să se deruleze în continuare până în 2018′, a afirmat Pisc.

Acesta a subliniat, totodată, că nu a fost respectat nici angajamentul privind deficitul bugetar, iar prevederile actualului Cod al Muncii şi ale Legii Dialogului Social nu au contribuit la crearea de noi locuri de muncă.
‘Cu excepţia unor revigorări punctuale şi de scurtă durată, numărul locurilor de muncă a scăzut în ultima vreme la nivelul ţării, fapt care are – în consecinţă – efecte negative şi asupra sistemului de pensii. Tocmai de aceea, în cadrul întâlnirii pe care o vom avea luni, 30 aprilie, cu reprezentanţii FMI vom aduce în discuţie atât aspectele prezentate mai sus, cât şi probleme care ţin de piaţa muncii şi de deblocarea Consiliului Economic şi Social (CES)’, a mai spus vicepreşedintele BNS.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional soseşte, marţi, la Bucureşti, pentru cea de-a cincea evaluare a Acordului stand-by aflat în derulare cu autorităţile române.

Delegaţia este condusă de negociatorul şef pentru România, Jeffrey Franks, care va sosi pe 25 aprilie şi va rămâne o zi în plus după încheierea evaluării, urmând să plece pe 9 mai. Jeffrey Franks va fi însoţit de Erik De Vrijer, care va deveni şeful misiunii pentru următoarea evaluare.

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional /FMI/ a aprobat, pe 22 martie, cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu România, punând la dispoziţia ţării o nouă tranşă, de 505 milioane de euro. Cu noua tranşă, România are la dispoziţie de la FMI aproximativ două miliarde de euro.

Cea de-a patra misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie 2012.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...