Pisc (BNS): Între 5.000 şi 10.000 de salariaţi riscă să îşi piardă locurile de muncă în 2012

Între 5.000 şi 10.000 de salariaţi la nivelul întregii ţări riscă să îşi piardă în acest an locurile de muncă, dacă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind şomajul tehnic nu va fi actualizată în cel mai scurt timp, a declarat, luni, pentru Agerpres, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc.
Economica.net - lun, 20 feb. 2012, 12:45
Pisc (BNS): Între 5.000 şi 10.000 de salariaţi riscă să îşi piardă locurile de muncă în 2012

‘Deşi am solicitat încă de săptămâna trecută să avem o întrevedere cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, pentru a discuta despre necesitatea actualizării rapide a Ordonanţei de Urgenţă privind şomajul tehnic, dar şi despre deblocarea activităţii Consiliului Economic şi Social (CES), până la această oră nu am primit niciun răspuns din partea Guvernului. Dacă ordonanţa nu va fi reactualizată cât mai urgent, atunci un număr cuprins între 5.000 şi 10.000 de salariaţi la nivelul întregii ţări riscă să ajungă pe drumuri, deoarece angajatorii se vor confrunta, timp de mai multe luni, cu o scădere a activităţii şi nu vor mai putea susţine efortul economic necesar achitării drepturilor salariale’, a afirmat vicepreşedintele BNS.

Potrivit acestuia, cei mai afectaţi vor fi angajaţii din sectorul energetic, respectiv din societăţile de termoficare – care pe timpul verii asigură doar producerea de apă caldă – combinatele chimice, precum şi sectorul construcţiilor – care în sezonul rece înregistrează o diminuare semnificativă a volumului de activităţi.

‘Este foarte important ca locurile de muncă să fie securizate, deoarece un om trimis în şomaj este un om pierdut – pentru o perioadă mai mică sau mai mare de timp – pentru piaţa forţei de muncă. În plus, există anumite domenii în care procesul de formare a personalului poate dura şi 6-7 ani, iar ca urmare societăţile riscă să se confrunte ulterior cu dificultăţi în găsirea unor specialişti pentru poziţiile rămase vacante o anumită perioadă de timp’, a subliniat Ion Pisc.

Acesta a menţionat că procedura şomajului tehnic este utilizată în numeroase ţări europene, cum ar fi Germania şi Ungaria.

‘Pe perioada şomajului tehnic, angajaţii primesc un procent de 75% din salariul lunar. Măsura este benefică şi pentru angajator, care plăteşte mai puţin la bugetul asigurărilor sociale’, a mai spus Pisc.

În ceea ce priveşte deblocarea activităţii Consiliului Economic şi Social (CES), măsură solicitată în repetate rânduri de confederaţiile patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, vicepreşedintele BNS a precizat că ‘este necesar ca Guvernul să-şi înlocuiască reprezentanţii în CES cu reprezentanţi ai societăţii civile, conform legii’.

Şi preşedintele executiv al Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903), Constantin Vasilescu, se declară nemulţumit de faptul că premierul Ungureanu nu a convocat până acum o întâlnire cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, în vederea actualizării rapide a Ordonanţei de Urgenţă privind şomajul tehnic.

‘Din păcate, atitudinea adoptată de actualul premier seamănă foarte mult cu cea arătată anterior de fostul prim-ministru Emil Boc, care a refuzat constant o întâlnire cu partenerii sociali pentru discutarea problemelor economice importante. Din punctul de vedere al patronatelor, ne aşteptăm ca acest an să fie unul dificil, deoarece rezultatele aferente trimestrului IV al anului trecut sunt foarte slabe, iar cele prognozate pentru primul trimestru al acestui an se prefigurează a fi dezastruoase’, a declarat preşedintele executiv al UGIR-1903.

Conform acestuia, rezultatele economice slabe sunt determinate de căderile abundente de zăpadă, de criza economică, lipsa finanţării investiţiilor, precum şi de lipsa măsurilor concrete legate de absorbţia fondurilor europene.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat......
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită ...
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Funcţionarii publici parlamentari au organizat, marţi, un protest spontan, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, ...
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică ...