1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Finanţe şi bănci

Pîslaru: Aplicarea corecţiilor salariale în Educaţie de la 1 ianuarie 2017 presupune 800 de milioane de lei în plus

Aplicarea ordonanţei privind corecţiile salariile în Educaţie de la 1 ianuarie 2017 ar presupune un efort financiar de 800 de milioane de lei în plus, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la o conferinţă de specialitate.

24 mai, 2016 | Agerpres

'Astăzi sindicatele, partenerii sociali, reprezentanţi ai părinţilor din sistemul educaţional au venit şi au spus că există nişte detalii tehnice asupra textului de ordonanţă şi m-am bucurat foarte tare pentru s-a început cu acest lucru. Aceasta înseamnă că e loc de a lucra împreună. Ne-au dat sugestii pe care le-am găsit, pe unele dintre ele, extrem de binevenite în ceea ce priveşte textul efectiv pe partea acesta de familie ocupaţională de Educaţie. Iar pe grilă, în afara observaţiei legate că pe partea universitară, unde noi încurajăm numai asistenţii debutanţi să crească şi avem o problemă la nivel de conferenţiari, nu am avut discuţii contradictorii. În principiu, grila a fost gândită ca fiind în regulă pentru sistemul educaţional. Ce au scos în evidenţă sindicatele a fost că ei nu acceptă (majorarea salariilor n.r.) de la 1 august 2017, ci de la 1 ianuarie 2017. Evident, nu trebuie să fi geniu matematic şi să îţi dai seama că asta înseamnă 800 de milioane de lei în plus', a spus Dragoş Pîslaru.

Acesta a precizat că va analiza cerinţele sindicale, iar spre sfârşitul săptămânii va mai avea loc o întâlnire cu partenerii sociali.

'Noi am preferat să luăm act de această observaţie a părţii sindicale şi să ne concentrăm pe rezolvarea detaliilor tehnice pentru a putea termina textul ordonanţei şi pe partea legată de impact şi posibilitatea de a vedea cum putem răspunde cerinţelor sindicale, să reanalizăm şi să ne întâlnim spre sfârşitul săptămânii acesteia', a adăugat şeful de la Muncă.

Ministrul a explicat că nu este vorba de majorări salariale, ci despre eliminarea unor discrepanţe care au ca efect ajustarea salariilor în sus.

'Readuc aminte că astăzi ceea ce am făcut a fost să discutăm o propunere a Guvernului pe o grilă pe care noi o pregătisem oricum ca un scenariu pentru familia ocupaţională de Educaţie. Readuc aminte că discutăm despre ordonanţa care se ocupă de corecţii şi de aranjarea unei grile în mod echitabil şi nu neapărat de creşteri salariale. Ceea ce a fost vehiculat ca procent, acel 10%, care de fapt este 9,4%, este un procent, în medie, de creştere a masei salariale, dar că esenţa ordonanţei şi a grilei pentru familia de Educaţie sunt corecţii şi reaşezări în grila salarială. Consecinţa asupra masei salariale este aceasta pe care o auziţi, dar nu este vorba de a creşte salariile Educaţiei ca şi scop în sine. Ele sunt ajustate, evident în sus, prin această grilă propusă', a menţionat Dragoş Pîslaru.

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat marţi că vor menţine graficul de proteste anunţat şi marşul programat pe 1 iunie, dacă Executivul nu va găsi până joi o soluţie acceptabilă la solicitările lor.

'Aşa cum s-a anunţat, pe 1 iunie va avea loc un marş de mare amploare în Bucureşti, pe traseul Piaţa Victoriei -Palatul Cotroceni. Dacă Guvernul găseşte până joi o soluţie acceptabilă, evident că acest lucru se poate suspenda. Dar, deocamdată, rămâne graficul aşa cum l-am stabilit', a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de marţi de la Guvern.

Sindicatele din învăţământ au revenit marţi la negocieri cu reprezentanţii Guvernului, în condiţiile în care, la sfârşitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO