1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

News

Pistele pentru biciclete din Bucureşti şi Ilfov vor fi realizate după modelul danez

Zona București - Ilfov va avea 250 de kilometri de piste pentru biciclete până în 2030, iar pentru 47 de kilometri au fost demarate procedurile anul acesta, spune Aura Răducu, director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (ADITPBI). Pentru realizarea lor, se ia în calcul modelul din Danemarca, țara considerată a fi cea mai prietenoasă cu bicicliștii.

22 mai, 2019 | ECONOMICA.net

"Problema cu pistele pentru biciclete este că nu avem un standard la nivel național. Cum le construim? Luăm din trotuar, din stradă, le facem din piatră?", a spus Aura Răducu, în cadrul unei conferințe de presă, organizată de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Directorul ADITPBI a menționat că pentru zona București - Ilfov a fost preluat modelul danez. De altfel, despre Danemarca se spune că este cea mai prietenoasă țară cu bicicliștii.

Citește și Ţara care vrea să construiască autostrăzi pentru biciclişti. 300 de kilometri

Primăria Capitalei a anunțat pe 8 mai că un proiect pentru construirea a 4 piste ciclabile în București va primi finanțare de 44,5 milioane lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului (din sumele obținute de către Minister din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru finanțarea proiectelor de investiții și de la bugetul local al U.A.T Municipiul Bucuresti).

În acest sens, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti", următorul pas fiind semnarea contractului de finanțare. Este vorba despre 4 trasee, dispuse pe 21 de artere, și care însumează 48 de km.

Reprezentanții Primăriei au precizat că Guvernul a mai alocat bani pentru construirea de piste de bicicliști în Capitală și în trecut, dar fondurile au rămas necheltuite, pentru că, la acea dată, administrațiile anterioare nu au pregătit și nu au depus proiecte, condiție obligatorie pentru ca sumele să poată fi accesate. 

Proiectul cuprinde 4 trasee ce vor lega pista deja existentă din Calea Victoriei de cele mai importante 4 puncte din București. 

Traseul 1 are două ramificații:

Ramura 1 Piaţa Victoriei - Bdul. Aviatorilor – bdul. Beijing - str. Nicolae Caranfil – sos. Pipera;

Ramura 2 Bdul. Constantin Prezan - sos. Kiseleff - Piata Presei Libere

Traseul 2: P-ța Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Șos. Mihai Bravu.

Traseul 3: Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independenței – Bd. Națiunile Unite (Pod Grozavesti)

Traseul 4: Bd. Libertății – Piața Constituției – Bd. Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Național.

Proiectul prevede marcaje orizontale-longitudinale și transversale realizate cu vopsea ecologică, albă, tip masă plastică, care asigură vizibilitate în condiții de ceață, ploaie atât pe timp de zi cât și de noapte, semnalizarea verticală cu table metalice acoperite cu folie reflectorizantă montate pe stâlpi gata confecționați din țeavă de 1,5 toli, amplasarea de separatori fizici de delimitare a pistei de bicicletă de spațiul destinat circulației pietonilor.

În prezent, sunt realizate lucrările de infrastructură pe Traseul 1 – Ramura 1: Piaţa Victoriei - Bdul. Aviatorilor – bdul. Beijing - str. Nicolae Caranfil – sos. Pipera, urmând a fi realizate lucrările de marcaje orizontale și semaforizarea după atribuirea contractului de execuție (procedura fiind în derulare).

Pentru Traseele 2, 3 și 4 este în curs de definitivare proiectul tehnic și urmează obținerea autorizației de construire. Durata de realizare a pistelor este de șase luni.

FOTO: Intersecție cu piste pentru biciclete în Danemarca (sursa: heb, Wikimedia Commons)

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO