Plafonarea preţurilor energie şi modul în care te afectează

19 01. 2023
plfenrgeon

Cum funcționează plafonarea prețurilor în România?

Într-o piață liberă, așa cum este a noastră, prețul se formează la interacțiunea dintre cerere și ofertă. Și aici intervine plafonarea – un tip de control al prețului care nu ține cont de cerere și ofertă. Istoria și-a spus cuvântul și ne-a învățat câteva lucruri foarte utile despre controlul prețului. Și anume că, indiferent de varietatea de tipuri și modalități de implementare în care vine, controlul prețului produselor trebuie să se realizeze cu mare atenție, pentru un timp cât mai scurt și într-un mod cât mai echitabil pentru toate părțile implicate în economie.

De ce se plafonează prețurile?

Prețurile se plafonează din multe motive. Recent, a fost vorba de nivelul ridicat al inflației, de prețul energiei electrice și de import al gazului și de viteza cu care a scăzut puterea de cumpărare a banilor începând cu 2021. Toate acestea au determinat instituțiile publice la nivel european să plafoneze prețul la energie.

Ca s-o spunem simplu, prețurile se plafonează de obicei pentru a atenua un șoc la nivelul populației. Statul și companiile private suportă pentru o perioadă de timp presiunea care altfel s-ar fi redirecționat către populație.

Citeşte integral care sunt modalităţile de plafonare şi de ce această măsură poate fi o sabie cu două tăişuri pe STAŢIA DE ENERGIE – E.ON.