Plafonarea preţurilor la raft este „o prostie mare”, spune ministrul Agriculturii

Plafonarea preţurilor la raft este din punct de vedere economic o prostie mare, pentru că în primul rând îl distrugem pe producătorul mic, care este român, iar pe de altă parte încurajăm specula, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la începutul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 26 mart. 2020, 17:23
Plafonarea preţurilor la raft este
„Am văzut în ultima perioadă apeluri făcute de unii să se plafoneze preţul (alimentelor n.r.) la raft, asta este din punct de vedere economic o prostie mare, pentru că, dacă plafonăm doar preţul la raft, în primul rând îl distrugem pe producător, pe producătorul mic, care este român. Pe de altă parte încurajăm specula. Ceea ce încercăm să facem noi de două săptămâni: stăm cu fiecare filieră de produs la masă, producător, procesator, comerciant şi încercam să-i determinăm ca marja de adaos, marja de profit dintre fiecare verigă a acestui lanţ să fie discutată şi să o stabilim de comun acord până trece această criză, după ce trece criza, pot să-şi înceapă iarăşi războiul comercial între ei, dar până atunci încercăm să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru”, a precizat Oros .

El a subliniat că deocamdată agricultura şi industria alimentară funcţionează, dar atunci când va fi nevoie va interveni prin măsuri de sprijin şi scheme de ajutor de stat ca să încurajeze acele sectoare deficitare.

„Sunt într-adevăr produse deficitare, cel puţin la carnea de porc, unde noi producem doar 30% din consum. Asta se datorează în primul rând şi evoluţiei de doi ani de zile a pestei porcine africane, care a decimat fermele mari şi mai ales partea de reproducţie, şi mai puţin avem probleme la alte produse. Sigur, noi gândim în paralel şi atunci când va fi nevoie – deocamdată agricultura şi industria alimentară funcţionează – dar atunci când va fi nevoie să intervenim prin măsuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat să încurajăm exact acele sectoare care sunt deficitare şi care ar putea fi un avantaj în această perioadă, să relansăm aceste sectoare”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Referitor la plafonarea preţurilor la produse alimentare, premierul Ludovic Orban a menţionat că este greu de instituit un mecanism de plafonare, dacă nu aproape imposibil, pentru că întotdeauna se creează un decalaj între cerere şi ofertă.

„În privinţa plafonării vă spun foarte clar că este greu de instituit un mecanism de plafonare, dacă nu aproape imposibil, pentru că întotdeauna când se creează un decalaj între cerere şi ofertă şi acum a crescut exploziv cererea la o ofertă oarecum redusă… Hai să fim cinstiţi, toate restricţiile de transport de marfă, toate problemele care au apărut în lanţul de producţie şi în general pe lanţ au generat discontinuităţi în aprovizionare şi au redus un pic oferta. Ori în condiţiile acestea şi din cauza unei panici instituite artificial, de multe ori prin anunţuri şi prin fake news-uri, s-a generat o creştere a consumului şi a cumpărărilor, s-a creat această oportunitate”, a subliniat Ludovic Orban.

El consideră că soluţia cea mai bună în această perioadă este de a creşte producţia şi de a avea permanent în vedere asigurarea unei oferte crescute, care să fie cât mai aproape de nivelul cererii.

„Eu vă spun limpede, sunt produse la care dacă se aplică mecanismul, pe care l-am văzut prin tot felul de năzdrăvănii de proiecte legislative, se va crea penurie. Produsele respective vor dispărea de pe piaţă şi abia atunci vor apărea cu adevărat probleme în momentul în care se fixează un preţ administrativ care nu are nicio legătura cu realitatea economiei de pe piaţă şi care nu ţine cont că foarte multe produs sunt importate şi că de multe ori există posibilitatea de a evita orice restricţie administrativă. Adică este foarte simplu să fixezi un intermediar în import, cum fac mulţi şmecheri din Belize, sau din orice paradis fiscal, care (…) practic îţi aduce preţul la import la un preţ foarte mare. Ori practic nu ai făcut nimic dacă ai instituit o plafonare, inclusiv în ceea ce priveşte teoriile de plafonare a adaosului comercial”, a mai spus premierul.

Orban a menţionat că a vorbit cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, să facă o evaluare a evoluţiei preţurilor pe diferite categorii de produse. În context, şeful autorităţii de concurenţă a subliniat că „în momentul de faţă, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe”.

„Noi avem o bază de date foarte bună a preţurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Preţurilor, în care avem toate preţurile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanţurile din toată ţara. Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din pieţe şi magazine mici şi asta am demarat împreună cu ANPC şi Ministerul Agriculturii, schimbăm date între noi, ca să avem o imagine ce se întâmplă şi în zona comerţului tradiţional. Comerţul tradiţional este undeva la 40% din piaţă, 60% sunt magazinele din lanţurile de comercializare a alimentelor. Evident că lucrurile nu merg atât de bine, preţurile nu sunt atât de mici cum erau acum câteva luni. Sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu e o disfuncţionalitate generalizată. Vedem produse la care preţurile au scăzut, unele care rămân cumva constante şi câteva la care avem creşteri de preţuri”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit sursei citate, Autoritatea de Concurenţă va interveni acolo unde vor exista suspiciuni de încălcare a legii, adăugând că în prezent există o investigaţie în aceste sens.

„Situaţia o monitorizăm. Acolo unde vom avea suspiciuni de încălcare a legii vom interveni. Avem deja o investigaţie în curs. Pot să fie şi altele. În momentul de faţă, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe. Aş susţine ce a spus domnul ministru înainte şi e important să ne asigurăm că lanţul logistic funcţionează bine, atât pe plan intern cât şi extern, să ne asigurăm că mărfurile ajung la timp în magazine, dar altfel piaţa pare să funcţioneze bine în momentul de faţă pe partea de produse alimentare”, a menţionat Chiriţoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...