Plafonul pentru programul de creditare Kogălniceanu a fost epuizat în două săptămâni de la lansare

Plafonul de 16 milioane de lei pentru programul de creditare Mihail Kogălniceanu destinat IMM-urilor, cu dobândă subvenţionată de stat, a fost consumat integral în două săptămâni de la lansare, la mijlocul lunii aprilie, aplicând 1.200 de firme, a declarat ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 19:50
Plafonul pentru programul de creditare Kogălniceanu a fost epuizat în două săptămâni de la lansare

Firmele mici şi mijlocii pot beneficia, prin programul Mihail Kogălniceanu, de linii de credit în valoare maximă de 400.000 lei/an, cu dobândă total subvenţionată şi/sau garantate acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Linia de credit cu dobândă subvenţionată şi/sau, după caz, cu garanţie de stat este de maximum un an, iar perioada de rambursare este stabilită de instituţia de credit care a acordat creditul.

Bugetul alocat programului pentru acest an este de 16,115 milioane de lei, bani gestionaţi de către Ministerul Economiei, pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile IMM-urilor sub formă de plată integrală a dobânzii aferente creditelor contractate.

Programul a fost lansat la 15 aprilie, iar plafonul a fost epuizat în două săptămâni.

„Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, înseamnă că IMM-urile încep să-şi reîncapete încrederea în a-şi dezvolta afacerile. Cred că un ritm mai rapid de consumare a fondurilor nu a existat pe un proiect concret”, a afirmat Grapini într-o conferinţă de presă organizată la BNR.

Ea a menţionat pentru MEDIAFAX că a solicitat Ministerului de Finanţe printr-un memorandum să supliementeze fondurile pentru acest program, estimând un necesar de încă 39 milioane de lei. Solicitarea urmează să fie analizată şi posibil soluţionată la rectificarea bugetară din luna iunie.

În cadrul programului sunt implicate Alpha Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Bancpost, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank România, Pro Credit Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Banca Comercială Română, Piraeus Bank şi Libra Internet Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...