Plângerea împotriva lui Dan Diaconescu, depusă la Parchetul instanţei supreme

Procurorul Ramona Bulcu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), a declarat, pentru MEDIAFAX, că plângerea împotriva lui Dan Diaconescu a fost depusă, urmând a fi examinată şi a se stabili competenţa în raport de obiectul ei şi valoarea prejudiciului.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 19:01
Plângerea împotriva lui Dan Diaconescu, depusă la Parchetul instanţei supreme

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a anunţat că va sesiza miercuri Parchetul în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu, patronul OTV, a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare şi pentru dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al Oltchim.

Un reprezentant al OPSPI a venit la Parchetul instanţei supreme, miercuri, în jurul orei 15.30 pentru a depune sesizarea.

Acesta a văzut că programul de lucru pentru relaţia cu publicul şi pentru depunerea sesizărilor s-a încheiat la ora 15.00, moment în care a plecat, fără să facă declaraţii jurnaliştilor aflaţi la sediul PICCJ.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al PICCJ, Ramona Bulcu, a precizat că plângerea OPSPI a fost depusă, fiind examinată pentru a se stabili competenţa structurii de Parchet ce va face investigaţii, în raport de obiectul plângerii şi de valoarea prejudiciului.

„Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizează, astăzi, 3 octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român, prin MECMA – OPSPI”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu a fost declarat câştigător, în urmă cu aproape două săptămâni, al licitaţiei pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul de preluare a acţiunilor nu a fost semnat, întrucât Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi că deţine suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

„Intenţia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracţionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată”, se arată în comunicat Ministerului Economiei.

De asemenea, în comunicat se mai arată că Diaconescu a săvârşit deliberat activitatea infracţională, care „prezintă elemente transfrontaliere”, acţiune prin care a perturbat „deosebit de grav” activitatea Oltchim şi a OPSPI.

„Se apreciază că activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea Oltchim şi a drepturilor decurgând din această calitate, de numitul Diaconescu Cristian Dan. Se apreciază că activitatea infracţională reclamată prezintă elemente transfrontaliere”, potrivit Ministerului Economiei.

În comunicat se precizează că patronul OTV a utilizat înscrisuri false pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane.

Ministerul Economiei mai arată că procedura de licitaţie privind vânzarea acţiunilor statului la Oltchim a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, împreună cu Guvernul, să asigure redresarea combinatului chimic şi soluţionarea urgentă a problemelor sociale generate de „ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasă din ultimii ani”.

Premierul Victor Ponta a declarat în urmă cu două săptămâni că dacă Dan Diaconescu nu plăteşte până la 1 octombrie preţul pe acţiuni, Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble (8,04 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în 2023, a......
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...