Planul B pentru Grecia: Organizarea unui Consiliu European în cazul unui eşec al negocierilor cu Eurogrupul – surse

Economica.net
20 02. 2015
grecia_5678765_10838000

Comisarul european Günther Oettinger a evocat vineri o posibilă nouă reuniune la Bruxelles privind Grecia, în cazul unui eşec al negocierilor de vineri după-amiază între Eurogrup şi Atena, discuţii cruciale pentru finanţarea Greciei, relatează AFP.

‘Eu cred că un acord în următoarele opt zile este încă posibil, dacă va fi nevoie chiar în cadrul unei alte reuniuni’ la nivel de şefi de stat şi de guverne, a spus germanul Günther Oettinger pentru postul de radio Deutschlandfunk.

‘Grecii sunt precum elefanţii într-un magazin de porţelanuri’, a declarat el. ‘Au distrus încrederea, au uneltit, nu au jucat cu cărţile pe masă’, şi-a exprimat regretul comisarul european, cu câteva ore înainte de o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro.

La rândul său, Nikos Pappas, ministru de stat şi apropiat al premierului grec Alexis Tsipras, a declarat că, în cazul unei eşec al miniştrilor de finanţe din zona euro de a găsi un acord vineri cu Grecia, ‘un summit european’ al şefilor de stat şi de guvern ar putea constitui o etapă necesară pentru găsirea unei soluţii,  scrie Agerpres.

‘Dacă nu vom ajunge la un acord, cred că problema ar putea fi rezolvată prin intervenţii politice la cel mai înalt nivel. Vorbesc despre un summit european’, a declarat ministrul Pappas pentru postul de radio Parapolitika.

Guvernul grec nu intenţionează să facă alte compromisuri în legătură cu propunerile sale, a avertizat el. ‘Mesajul nu se va schimba. El are semnătura ministrului economiei. Fie este acceptat, fie nu. Nu există o cale de mijloc’, a spus Pappas, care este mâna dreaptă a lui Alexis Tsipras.

După două reuniuni rămase fără rezultat, miniştrii de finanţe din zona euro se întâlnesc din nou vineri, într-o reuniune considerată a ultimei şanse, pentru a încerca să ajungă la un compromis cu guvernul de la Atena în ce priveşte prelungirea acordului de asistenţă financiară, încheiat în anul 2012 şi care expiră săptămâna viitoare.

Noul guvern grec, condus de stânga radicală Syriza, refuză prelungirea acordului în condiţiile continuării măsurilor de austeritate impuse în schimbul împrumuturilor de 240 de miliarde de euro primite în ultimii patru ani, dar vrea să negocieze cu UE o nouă restructurare a datoriei publice a Greciei, care a ajuns la 175% din PIB, deşi în anul 2012 i s-au mai şters 100 de miliarde din datoria de la acea vreme.

În faţa ultimatumului zonei euro, care i-a cerut să accepte prelungirea acordului în termenii deja stabiliţi, guvernul de la Atena a făcut un mic pas înapoi în perspectiva reuniunii de vineri şi s-a declarat dispus să prelungească acordul, dar a cerut în schimb o anumită ‘flexibilitate’ care să permită renunţarea la măsurile de austeritate cele mai dureroase. Însă unele state din zona euro se tem că Grecia ar putea abuza de această ‘flexibilitate’ pentru a nu-şi respecta angajamentele.