Planul de reorganizare al Elcen, de care depinde viitorul alimentării cu energie termică a Bucureştiului, se amână, din nou, la vot

Creşte incertitudinea legată de viitorul furnizării de apă caldă şi căldură în Bucureşti. Creditorii Electrocentrale Bucureşti au amânat din nou, cu alte 30 de zile, votarea planului de reorganizare a producătorului de energie electrică şi termică. E nevoie ca primăria să plătească toate cele 2 miliarde de lei.
Mihai Nicuţ - lun, 27 aug. 2018, 08:45
Planul de reorganizare al Elcen, de care depinde viitorul alimentării cu energie termică a Bucureştiului, se amână, din nou, la vot

Iată ce a comunicat administratorul judiciar al Elcen, Sierra Quadrant , pe această temă.

„Administratorul judiciar aduce la cunoştinţa creditorilor Electrocentrale Bucureşti că, pentru realizarea Planului de reorganizare în forma propusă, este necesară îndeplinirea mai multor condiţii printre care şi modificarea Planului de reorganizare al RADET, votul şi confirmarea acestuia, care să includă achitarea creanţei ELCEN cel puţin la nivelul sumei asigurate de Primăria Municipiului Bucureşti cu titlu de depăgubire, respectiv suma de 1,095 miliarde de lei.

Derularea procedurii de insolvenţă a ELCEN trebuie coordonată din punct de vedere a soluţiei de reorganizare cu procedura de insolvenţă a RADET, pentru asigurarea continuării serviciului public de alimentare cu energie electrică a municipiului Bucureşti şi a crea premisele atragerii de fonduri europene pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie şi pentru dezvoltarea infrastructureii de distribuţie a agentului termic.

Prin Hotărârea Comitetului Creditorilor adoptată în şedinţa din data de 24.07.2018 s-a aprobat prelungirea termenului de votare a Planului de reorganizare al ELCEN cu 30 de zile pentru ca RADET să modifice Planul de Reorganizare propus în conformitate cu soluţia de reorganizare a ELCEN.

Întrucât în data de 23.08.2018 Planul de reorganizare al RADET nu era modificat de către adminstratorul judiciar al acestei societăţi astfel încât una dintre premisele îndeplinirii Planului de reorganizare al ELCEN nu era îndeplinită, iar la data de 24.08.2018 a fost convocată şedinţa Adunării Creditorilor ELCEN cu ordinea de zi „Exprimarea votului cu privire la Planul de reorganizare al ELECTROCETRALE BUCURESTI SA, aşa cum a fost completat de administratorul judiciar Sierra Quadrant filiala Bucureşti SPRL”, prin hotărârea Comitetului Creditorilor din data de 23.08.2018 s-a hotărât prelungirea termenului de votare a Planului de reorganizare al ELCEN cu un nou termen de 30 de zile”

Este a doua amânare a aprobării planului de reorganizare de către creditorii ELCEN,de care depinde viitorul sistemului de alimentare cu energie termică din Bucureşti. Prima amânare a avut loc în iulie.

Citeşte şi: 

Pierderile de căldură din reţeaua RADET au ajuns la 28%, primăria le plăteşte şi în acest an. Ce e de făcut şi cât costă

În şedinţa din 23 august, Consiliul General al municipiului Bucureşti a discutat despre participarea cu 1,2 miliarde de lei la o majorare de capital a companiei municipale Energetica.

Primăria urmează să majoreze cu 1,2 miliarde de lei, aport în mumerar, capitalul social al companiei municipale Energetica, acesta fiind primul mare pas concret în deblocarea fuziunii dintre Radet şi Elcen, de care depinde viitorul furnizării energiei termice în Bucureşti.
„Scopul majorării capitalului social al societăţii prin emiterea de noi acţiuni în schimbul unor noi aporturi în numerar este susţinută de considerentul privind realizarea conceptului de SACET prin preluarea creanţelor deţinute de către creditorii ELCEN SA cât şi a investiţiilor realizate de ELCEN SA” se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După această majorare, capitalul Energetica, noua societate care ar uma să preia şi centralele Elcen dar şi reţeaua de distribuţie a Radet, ar urma să fie de 1,56 miliarde de lei.

Totuşi, prentru a o prelua, Primăria ar trebui să plătească creditorilor Elcen cel puţin 2 miliarde de lei, dintre care 1,07 miliarde de lei, datoriile pe care le-a acumulat Radet către Elcen, plus activele companiei, care la valoarea de lichidare înseamnă circa 900 de milioane de lei.

În plus, plata primăriei nu acoperă şi datoriile pe care Elcen, companie pe care o va prelua Primăria, prin compania municipală Energetica, le-a acumulat către producătorul de gaze şi firmele de transport şi distribuţie a gazelor. Iar, cum lucrurile trenează, există posibilitatea ca aceştia, care sunt creditori ai Elcen, să oprească furnizarea de gaze, ceea ce echivalează cu sistarea furnizării de energie termică în Bucureşti.

Elcen administrează cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, care produc energie electrică şi termică, iar RADET asigură transportul şi furnizarea energiei termice pentru circa 580.000 de apartamente din Bucureşti. Ambele societăţi sunt în insolvenţă, la cerere.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...