Planul final al „tătucului” Roibu de la Oltchim: Concedierea tuturor angajaţilor DOCUMENT

Fostul director al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea Constantin Roibu, demisionat miercuri, a avut ca ultim plan declararea insolvenţei companiei şi concedierea a 3.200 dintre cei 3.326 de angajaţi, potrivit unor documente obţinute de ECONOMICA.NET.
Florin Cojocaru - vin, 07 sept. 2012, 10:51
Planul final al „tătucului” Roibu de la Oltchim: Concedierea tuturor angajaţilor DOCUMENT

Motivând că situaţia economică a companiei pe care o păstoreşte de 21 de ani este dezastruoasă, directorul Oltchim Constantin Roibu, demisionat ieri, cerea, în 4 septembrie, Consiliului de Administraţie să aprobe demararea procedurilor de concediere colectivă a angajaţilor şi declararea insolvenţei fabricii, caz în care privatizarea aşteptată pentru 18 septembrie nu ar mai fi avut loc.

Vezi documentul in galeria foto şi faceţi click pe poză pentru dimensiune maximă

„În prezent, având în vedere iminenta oprire a tuturor instalaţiilor şi implicit imposibilitatea asigurării resurselor financiare pentru funcţionarea societăţii propunem analiza demarării acţiunii de disponibilizare a unui număr de 3.200 de angajaţi din totalul de 3.326 pe care Oltchim îi are la această dată”, se arată în nota către CA semnată de Roibu. Pentru disponibilizaţi ar fi urmat să se acorde plăţi compensatorii de 57 de milioane de eruo. Desfacerea contractelor individuale de muncă s-ar fi făcut în termen de 60 de zile de la aprobarea planului de restructurare şi publicarea lui în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Salariaţii Oltchim cer ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut

Planul de concediere a fost contrasemnat de directorul economic Vasile Măndica

Concomitent cu restructurările, directorii subordonaţi lui Roibu au înaintat către CA un document în care solicita declararea imediată a insolvenţei pentru că Oltchim nu poate plăti datoriile către creditori. „În contextul incertitudinii de implementare într-un viitor imediat a oricăror măsuri de sprijin pentru Oltchim din partea acţionarilor şi/sau a creditorilor , precum şi faţă de situaţia concretă a societăţii Consiliului de Administraţie ar trebui să declare deîndată starea de insolvenţă a Oltchim”, se arată în documentul citat.  
În notă, se atrage atenţia membrilor din CA că Oltchim este de facto în insolvenţă şi că nedeclararea stării de insolvenţă se pedepseşte penal.

Citeşte şi: Constantin Roibu: Demisia mea a fost un gest de onoare

Nota înaintată CA subliniază faptul că, odată declarată insolvenţa, şansele de privatizare a societăţii prin vânzarea de acţiuni sunt drastic reduse pentru că valoarea pachetului majoritar depinde de posibilitatea de implementare a planului de reorganizare  şi pentru că există riscul falimentului. În acest caz Roibu şi directorii lui atrag atenţia membrilor CA că acţionarii, dintre care statul este cel mai mare, nu vor recupera nimic pentru că valoarea de lichidare este negativă. În acest sens se citează un studiu al companiei de expertiză Romcontrol care indica un minus de 409 milioane de euro al valorii de lichidare Oltchim în ianuarie 2011.

Practic, declararea insolvenţei ar fi făcut imposibilă privatizarea fabricii din 18 septembrie.

Citeşte şi: Noi proteste la Oltchim, împotriva liderului de sindicat

Nota către CA a fost semnată de toţi directorii din eşalonul 1 al fabricii cu excepţia Coordonatorului Oficiului Juridic Silviu Pandrea.
Ieri, Constatin Roibu, impreună cu 16 dintre directorii săi, a demisionat. Roibu a spus că a făcut „un gest de onoare” şi că, de acum, vrea să se odihnească.

Citeşte şi: Tabel cu semnături ale salariaţilor Oltchim care vor demisia liderului sindical Mihai Diculoiu

Toate planurile lui Roibu sunt acum blocate.

Statul intenţionează să vîndă Oltchim unui investitor interesat prin cesiunea de creanţe. Astfel, cei mai mari creditori ai Oltchim sunt AVAS şi Electrica cu 400 de milioane de euro. Pentru că ambele apraţin statului, privatizarea Oltchim se va face prin cesionarea acestor creanţe către un investitor la un preţ de comun consimţit. Vânzarea propriu zisă a acţiunilor se va face la un preţ simbolic.
Statul deţine 54% din Oltchim, PCC SE şi Nachbar 32% restul fiind acţionari minoritari.

Vezi documentul in galeria foto şi faceţi click pe poză pentru dimensiune maximă

Citeşte şi Moştenirea „tătucului” Roibu: Ce rămâne la Oltchim după demisia celui mai vechi director din România

Te-ar mai putea interesa și
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, marţi, a unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat......
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...