Planul lui Obama cu privire la armele de foc

Barack Obama a semnat miercuri 23 de măsuri de reglementare şi a propus o serie de procese legislative în cadrul luptei împotriva violenţelor cauzate de arme de foc în Statele Unite, relatează AFP.
Economica.net - joi, 17 ian. 2013, 08:40
Planul lui Obama cu privire la armele de foc

Partea legislativă a acestui plan necesită votul Congresului, unde este necesar ca democraţii să coopereze cu republicanii, care deţin controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi dispun de o majoritate de blocaj în Senat.

– VERIFICĂRI DE IDENTITATE

Aproximativ 40% dintre vânzările de arme de foc se fac fără verificarea cazierului judiciar sau a identităţii cumpărărtorului. Legea actuală cere efectuarea acestor verificări, într-o bază de date FBI, doar în cazul unor achiziţionări realizate în magazine sau la producători. Vânzătorii ocazionali, pe Internet şi mai ales în foarte numeroasele târguri de arme, vor fi obligaţi să consulte fişierul poliţiei federale. Însă Congresul trebuie să aprobe această modificare.

Acest fişier este, de altfel, foarte criticat, de mult timp, de către asociaţii, din cauza unor erori şi omisiuni. Patru decrete semnate de către Barack Obama, miercuri, vizează o ameliorare a transmiterii de informaţii între poliţiştii locali şi FBI, în special cu privire la persoane care sunt afectate de maladii mentale, prin intermediul unor stimulente financiare.

– INTERZICEREA ARMELOR DE ASALT ŞI A ANUMITOR MUNIŢII

Barack Obama cere Congresului să prelungească interzicerea armelor de asalt, în vigoare în perioada 1994-2004, care nu a fost prelungită din cauza lipsei unui consens politic. Această interdicţie comportă numeroase probleme, ca de exemplu faptul că producătorii au putut să o ocolească modificând anumite aspecte ale modului în care arată armele lor. Interdicţia nu se va aplica retroactiv şi nu va viza armele deja aflate în circulaţie, lucru care, potrivit CBS, este prevăzut în proiectul lui Barack Obama. Aceasta este măsura care are cele mai slabe şanse să fie aprobată în Congres.

Preşedintele doreşte totodată interzicerea încărcătoarelor cu peste zece gloanţe, ca în perioada 1994-2004. Aceste încărcătoare permit tragerea a 30 de gloanţe în câteva secunde.

Gloanţele care penetrează blindaje, ale căror producere şi import sunt deja interzise, ar urma să fie interzise complet, inclusiv cele deja aflate în circulaţie.

– TRAFIC

Barack Obama vrea să pedepsească persoanele care cumpără arme pentru alte persoane, care nu au dreptul să deţină arme.

– BUGET ŞI CERCETARE

Preşedintele cere Congresului să finanţeze 15.000 de posturi de poliţişti, dar şi formarea a 14.000 de poliţişti şi conducători de şcoli pentru situaţii de urgenţă în caz de atac armat.

Congresul urmează să autorizeze totodată cercetarea asupra violenţei prin arme de foc, „inclusiv a legăturilor cu jocurile video, imagini media”.

Barack Obama vrea, de asemenea, să faciliteze activitatea de trasabilitate a armelor până la producător.

– PROPRIETARI

Încurajarea proprietarilor de arme să le păstreze sub cheie, separat de muniţie.

– ŞCOLI

Crearea a 1.000 de posturi de poliţişti, psihologi şi asistenţi sociali în şcoli. Ameliorarea planurilor de urgenţă ale fiecărei şcoli, în caz de atac armat. Ameliorarea „atmosferei” şi comunicării în cadrul şcolilor, reducerea hărţuirii şi altor probleme complementare.

– BOLI MENTALE

Administraţia vrea să procedeze astfel încât copiii şi adulţii care suferă de probleme de natură psihiatrică să primească ajutorul şi tratamentul necesare.

Preşedintele cere Congresului noi bugete pentru formarea unor psihologi, consilieri şi altor profesionişti. Asigurătorii vor fi, de asemenea, nevoiţi să precizeze tratamentele psihiatrice pe care sunt obligaţi să le acopere, potrivit reformei sănătăţii votate în primul mandat al lui Barack Obama.

Grupul de lobby NRA consideră ineficiente măsurile prezentate de Obama pentru controlul armelor

Grupul de lobby american pro-arme a apreciat miercuri că măsurile anunţate de către Barack Obama pentru lupta împotriva violenţei provocate de arme nu sunt un răspuns adecvat la „criza” cu care se confruntă Statele Unite, relatează AFP.

„Să atacăm armele şi să ignorăm copii nu este soluţia în faţa crizei cu care ne confruntăm”, apreciază National Rifle Association (NRA), care a propus după masacrul elevilor de la Newtown (Connecticut, nord-est) să fie postaţi gardieni înarmaţi în faţa fiecărei instituţii şcolare.

„Doar deţinătorii de arme cinstiţi şi care respectă legea vor fi afectaţi (de măsurile anunţate de Obama, n.r.) iar copii noştri vor rămâne vulnerabili în faţa unor noi tragedii inevitabile”, adaugă NRA într-un comunicat.

„Dorim să cooperăm cu Congresul (…) pentru a găsi soluţii reale în vederea protejării celei mai de preţ valori ale Americii, copiii săi”, se arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...