Planul Renault de reducere a costurilor din Franța întâmpină dificultăți. Angajații unei uzine, în grevă

Angajații Renault de la turnătoria din Caudan refuză planul lui Luca de Meo de a vinde uzina și blochează de trei zile accesul în fabrică.
Robert Stan - vin, 30 apr. 2021, 08:34
Planul Renault de reducere a costurilor din Franța întâmpină dificultăți. Angajații unei uzine, în grevă

În ultimele trei zile angajații Fonderie de Bretagne din Caudan, unitate a grupului Renault care produce piese din metal turnat pentru motoarele cu ardere internă, refuză să reia lucrul și blochează accesul în uzină.

Susținuți de marele sindicat francez CGT, aceștia se opun planului conceput de șeful Renault, Luca de Meo, de a vinde unitatea de producție pentru a reduce costurile. Vânzarea fabricii „este o trădare”, clamează liderul sindical CGT, Mael Le Goff, care consideră că noi măsuri de flexibilizare a producției ar putea menține competitivitatea unității.

Prin declarația sa, liderul sindical pare să încerce o sensibilizare a guvernului francez, principalul acționar al grupului Renault, care este tot mai îngijorat de măsurile mai multor companii franceze de a reduce costurile prin disponibilizări.

Într-un context similar, rivalul celor de la Renault, grupul Stellantis, care deține uzinele PSA Peugeot Citroen din Franța, a cedat presiunii guvernului de a menține producția la o unitate a sa din Franța.

Disputa de la Caudan subliniază dificultățile grupului Renault de a reduce costurile în Franța, parte esențială a planului de redresare prezentat de CEO-ul Luca de Meo la începutul anului. În încercarea de a liniști investitorii și de a crea o imagine mai bună pe piața de capital în ciuda pierderilor majore înregistrate anul trecut, de Meo a declarat săptămâna trecută că obiectivul de reducere a costurilor cu două miliarde de euro ar putea fi atins încă din acest an. Totuși, un cumpărător pentru turnătoria din Caudan nu a fost încă găsit, iar locurile de muncă ale angajaților sunt în pericol.

Cunoscând situația și dorind să aplaneze disputele, ministrul finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat un fond dedicat recalificării pentru angajații din turnătoriile auto franceze. Până în 2030, circa 5.000 de angajați din turnătoriile franceze din aproximativ 13.500 și-ar putea pierde locurile de muncă, potrivit ministerului finanțelor. Alți 30.000 de angajați ai unor furnizori se află și ei în pericol. Din nefericire, odată cu trecerea accelerată către mașinile electrice, cu sau fără ajutorul statului sau al companiilor, unele meserii din industria auto nu mai sunt sustenabile.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Educației: Referința pentru funcționarea școlilor va fi ziua în care rata de infectare se modifică
Ministrul Educației: Referința pentru funcționarea școlilor va fi ziua în care rata de infectare se modifică
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că va iniţia modificarea ordinului comun Educaţie-Sănătate privind funcţionarea şcolilor, în sensul în care data de referinţă să fie......
Violeta Alexandru: Se greșește fată de organizatorii de concerte și evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă treaba
Violeta Alexandru: Se greșește fată de organizatorii de concerte și evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă ...
Fostul ministru liberal al Muncii Violeta Alexandru consideră că autorităţile greşesc cu menţinerea unor reguli şi ...
Turbomecanica a înreigstrat în primul trimestru o scădere de 30% a cifrei de afaceri
Turbomecanica a înreigstrat în primul trimestru o scădere de 30% a cifrei de afaceri
Cifra de afaceri a Tubomecanica s-a diminuat în primele trei luni ale acestui an cu 29,8% faţă de perioada similară din ...
Clasamentul mondial al producătorilor de mașini. Unde stă România
Clasamentul mondial al producătorilor de mașini. Unde stă România
Este deja de notorietate că în China sunt produse cele mai multe mașini din lume, dar știați că japonezii produc de ...